Magyar nyugdíjból is meg lehet élni a spanyol riviérán, ahol nemcsak az árak, de az életszínvonal is jobb

2024. október 19. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha otthon megélsz, akkor itt is meg fogsz, ráadásul az élet minőségibb és olcsóbb” – mondja a nyugdíjas Pusztai Rozi, aki két évvel ezelőtt költözött ki férjével egy tengerparti házba 30 kilométerre Alicantétól. Pusztai Rozi szerint a spanyol otthonukat a budapesti lakásuk árából vásárolták.

Bizonyára mindenki elgondolkodott már azon, hol és hogyan fogja eltölteni a nyugdíjas éveit, de az igazán égető kérdés az, hogy: miből? Vannak köztünk, akik mernek nagyot álmodni és hatvan felett új életet kezdeni egy idegen országban. Pusztai Rozi és férje is tisztában voltak anyagi helyzetükkel a költözés előtt, Pusztai Rozi azonban azt mondja, hogy kisnyugdíjból is meg lehet élni Spanyolországban, ahol olcsó a zöldség és a gyümölcs, valamint a rezsiszámlák sem horrorisztikusak.

„Mi ketten nagyjából ezer euróból jövünk ki egy hónapban (vagyis kb. 400 ezer forintból – a szerk,) ebből 250 eurót költünk a rezsire, a többit pedig üzemanyagra, biztosításra és élelmiszerre. Kisnyugdíjból is meg lehet élni, ismerek egy olyan egyedülálló nőt, aki 500 euróból jön ki havonta és saját háza van” – teszi hozzá Pusztai Rozi, aki szerint nemcsak az árak, de Spanyolországban az életminőség is jobb. A településükön 4-5 orvos dolgozik a rendelőben, van egy kultúrház is, ahol a nyelvórák mellett nyugdíjas foglalkozásokat is tartanak és nyelvtudás nélkül is könnyen boldogul bárki.

Pusztai Rozi egy Facebook csoportot is alapított Spanyolországi nyugdíjas élet – nem csak nyugdíjasoknak címmel, ahol mindenféle tippeket és tanácsokat oszt meg a kivándorláson gondolkodó csoporttagokkal.

„Itt élni szeretnék már, sem politikával, semmivel nem szeretnék foglalkozni. Mindig is magyarnak fogom vallani magam, de nem ragaszkodom egy olyan élethez, ahol nincs lehetőségem jól élni” – mondja Kélinger Ágnes egy szintén Spanyolországban élő nyugdíjas. Kélinger Ágnes azt mondja, őt sokáig az is bántott, hogy Magyarországon az idősek láthatatlanok, ezzel szemben Spanyolországban tisztelik őket és odafigyelnek rájuk.

A Spanyolországban élő magyar nyugdíjas közösségről és az életvitelükről a Deutsche Welle készített új riportot:

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!