Az Apple törli az App Store-ból a Szabad Európa alkalmazásait Oroszországban

2024. október 18. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple pénteken értesítette a Szabad Európa Rádiót (RFE/RL), hogy az orosz szövetségi cenzor utasítására eltávolítja a műsorszolgáltató összes alkalmazását az orosz App Store-ból – írja a Meduza.

A hírügynökségnek írt levelében az Apple közölte, hogy azért törli az alkalmazásokat, mert azok „olyan tartalmakat tartalmaznak, amelyek Oroszországban illegálisak, és nem felelnek meg az alkalmazás-ellenőrzési irányelveknek” – közölte a Szabad Európa. A közleményben azt is írták, hogy az alkalmazások az orosz hatóságok által „nemkívánatosnak” nyilvánított szervezetektől származó anyagokat tartalmaznak. Csütörtökön egy kivételével a műsorszolgáltató összes alkalmazása továbbra is elérhető volt az orosz App Store-ban.

Az Ukrajna elleni háború kezdete után az orosz hatóságok blokkolták az RFE/RL összes oldalát, és számos más független médiumot. 2024 februárjában az orosz főügyészség „nemkívánatos szervezetnek” nyilvánította az RFE/RL-t, és az egész országban betiltotta tevékenységét.

A Szabad Európa egy független médiavállalat, amelyet az amerikai kongresszus is finanszíroz. Magyarországon is működik, ma már nem rádióként, hanem hírportál formájában. Összesen 23 országban működnek szerkesztőségeik, elsősorban olyan helyeken, ahol a média szabadságát korlátozzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!