Valami berepült Romániába, még a lakosokat is figyelmeztették, hogy vonuljanak óvóhelyre

2024. október 17. – 22:48

Másolás

Vágólapra másolva

17 óra körül észleltek a radarok egy, a szárazföld felé közeledő azonosítatlan légi célpontot a Mihail Kogalniceanu légi támaszponttól 150 kilométernyi távolságra – írta az MTI a román védelmi minisztérium (MAPN) közleménye alapján. A Fekete-tenger felől érkező – állítólag kis méretű – légi célpont miatt felszállt a spanyol légierő Romániában légtérvédelmi járőrszolgálatot teljesítő két F-18-as, valamint a román légierő két F-16-os harci gépe is.

A mobiltelefonokra küldött RO-Alert üzenetekkel a környékbeli civil lakosságot is figyelmeztették, hogy vonuljanak óvóhelyekre, vagy ezek híján maradjanak az épületek fedezékében távol az ablakoktól, mert fennáll a veszélye, hogy veszélyes tárgyak csapódjanak be román területre.

A célpont végül 19 óra körül repült be a román szárazföld fölé Eforie térségében, és még 20 percen keresztül folytatta útját az ország belseje felé, aztán eltűnt a radarok képernyőjéről. A MAPN szerint a négy vadászgép egyikének sem sikerült „vizuális kontaktust” teremtenie a radarok által észlelt tárggyal, és az eddigi adatok alapján „egy becsapódási zóna létezése sem valószínűsíthető”. A légiriadót 20 óra 15 perckor lefújták és a vadászgépeket visszarendelték. Arról nem adtak hírt, hogy mi lehetett az azonosítatlan légi célpont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!