Rejtélyes kátránygolyókat mosott partra a víz Sydney-nél

2024. október 17. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Hét ausztrál strandot is lezártak miután rejtélyes kátránygolyókat mosott partra a víz Sydney-nél, a Googee Beachen – írja a Guardian. A randwicki külváros tanácsa szerda este közölte, hogy ilyen szénhidrogént tartalmazó, sötét színű gömbök akkor keletkezhetnek, ha a vízben lévő törmelék olajjal keveredik.

Sydney külvárosának tanács szerint a dolgozóik szerda reggel mentek ki jetskikkel a vízre, akkor vettek észre egy olajfoltot, miközben a helyi kikötőhöz tartozó hajók nem jelentettek olajszivárgásról.

A 9 News Australia helyszíni riportja szerint a Coogee Beachen több száz kátránygolyót találtak, amit a hatóságok tetőtől talpig beöltözött munkatársai szednek össze:

A hatóságok arra figyelmeztették a lakókat, hogy ne ússzanak a vízben, ne tartózkodjanak a strandokon, amíg nem végeztek a partok megtisztításával, és ne nyúljanak a golyókhoz, amik a helyi élővilágra is veszélyt jelenthetnek.

„A víz hullámzása miatt a golyók fonálra hasonlító anyaga felbomlik, ezzel magyarázható az, hogy a kátránygolyók mérete egyre kisebb, ahogy távolodunk a Coogee Beach területétől” – nyilatkozta Stephen Beaman, a környezetvédelemért felelős EPA szabályozási gyakorlatért és szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója csütörtökön az újságíróknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!