Csak fehér oktatók tanítottak volna, felfüggesztették egy lisszaboni egyetem rasszizmusról szóló képzését

2024. október 17. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztették a lisszaboni NOVA egyetem jogi karának rasszizmusról és idegengyűlöletről szóló posztgraduális képzését miután többen is kritizálták a kurzust. Többek között azért is, mert csak fehér oktatók tanítottak volna, míg másoknak a kormány által is támogatott kurzus tartalmával akadtak problémái, többekben erős ellenérzéseket váltott ki például a Valóban létezik-e rasszizmus? c. óra – írja a Reuters.

„Abszurdnak gondolom, hogy kizárólag fehér emberek koordinálnak egy posztgraduális képzést, aminek a témája a rasszizmus és az idegengyűlölet, abszurd, hogy nem oktat nem fehér ember” – fejtette ki véleményét Paula Cardoso a portugál fekete szakembereket tömörítő Afrolink online hálózat alapítója.

A Kilombo nevű portugál rasszizmusellenes platform pedig a Facebookon azt írta, hogy „teljesen érthetetlen”, hogy senki nem kérdőjelezi meg, hogy egy rasszizmusról szóló posztgraduális kurzus oktatói között nincsenek feketék. A kritikák után az egyetem kedden eltávolította a képzést a honlapjáról.

Margarida Lima Rego, a jogi kar dékánja szerdán a Reutersnek elmondta, hogy az iskola próbált különböző hátterű tanárokat toborozni, de nem jártak sikerrel. „Ez egy belső hiba volt, és a NOVA jogi iskola már megtette az intézkedéseket annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő többet” – mondta a dékán, majd hozzátette, hogy a tanfolyamot felfüggesztették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!