150 milliárd forint értékben kap Ukrajna újabb fegyvereket az Egyesült Államoktól

2024. október 16. – 22:39

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök újabb, 425 millió dolláros (több mint 150 milliárd forintos) katonai segélyt jelentett Ukrajna számára – közölte a washingtoni Fehér Ház az MTI beszámolója szerint

Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán telefonon beszélték meg a részleteket. Az amerikai elnök hivatala szerint a támogatás egyebek között légvédelmi, illetve földi célpontok elleni, levegőből indítható eszközöket, páncélozott járműveket és Ukrajna számára szükséges lőszereket foglal magában.

Zelenszkij Telegram-oldalán mondott köszönetet Bidennek, az amerikai kongresszus mindkét pártjának és az amerikai népnek a támogatásért. Az ukrán elnök beszámolt arról is, hogy Bidennel megvitatta öt pontból álló „győzelmi tervét” is, amelyet szerdán mutatott be a Verhovna Radában.

„Javasoltam megfontolásra a közös fegyvergyártást”, „megbeszéltük az ukrán katonák további kiképzésének szükségességét is” – mondta Zelenszkij többek között. Ukrajna köszönetet mond az Egyesült Államoknak, „amiért kész segíteni a kijevi vezetésnek megerősíteni helyzetét a tisztességes diplomácia útjára kényszerítve ezzel Oroszországot” – tette hozzá.

Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-hoz akkreditált nagykövete szerdai online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a katonai szövetség egyelőre még nem tart ott, hogy csatlakozási meghívást intézzen rövid távon Ukrajnához. „Ám mint mindig, továbbra is folytatjuk a párbeszédet ukrajnai barátainkkal arról, hogy miként kerülhetnek közelebb a szövetséghez.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!