Tíz év börtönre ítélték a volt Stasi-alkalmazottat, aki hátba lőtt egy lengyel férfit Berlinben

2024. október 14. – 13:41

Tíz év börtönre ítélték a volt Stasi-alkalmazottat, aki hátba lőtt egy lengyel férfit Berlinben
A vádlott egy mappával takarja az arcát a tárgyaláson – Fotó: Sebastian Gollnow / DPA / Picture-Alliance / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy ötven évvel a berlini Friedrichstrasse állomáson történt halálos lövöldözés után tíz év börtönbüntetésre ítéltek egy volt Stasi-alkalmazottat. A berlini kerületi bíróság bűnösnek találta a 80 éves lipcsei férfit a lengyel áldozat meggyilkolásában.

A berlini ügyészség tizenkét év börtönt kért a férfira, de a bíróság végül tíz évet szabott ki rá. Az ítélet szerint az akkori főhadnagy 1974. március 29-én az NDK titkosszolgálatának megbízásából lesből lőtte le a 38 éves lengyel Czesław Kukuczkát. Ez volt az első olyan ítélet, ahol egy volt Stasi-alkalmazottat gyilkosságért ítéltek el. A Berliner Morgenpost hozzáteszi, hogy az ítélet még nem jogerős.

A vádlott védőügyvédje felmentésért fellebbezett. Andrea Liebscher szerint nem bizonyított, hogy védence volt a gyilkos. A 80 éves férfi a bíróságon hallgatott a vádakról, ugyanakkor védőügyvédje a tárgyalás kezdetén kijelentette, hogy védence tagadja azokat.

A vád szerint a férfi az állambiztonsági minisztérium (MfS) egyik operatív csoportjának tagja volt, és a lengyel férfi semlegesítése volt a feladata. Ezt megelőzően állítólag a lengyel nagykövetségen egy bombautánzat segítségével próbálta meg kikényszeríteni a férfi Nyugat-Berlinbe való távozását.

Az MfS állítólag a 38 éves férfit ezután csapdába csalta: őt Stasi-alkalmazottak kísérték a Friedrichstrasse pályaudvarra. Amikor azonban áthaladt az ottani utolsó ellenőrző ponton, eldördült a lövés.

Az ügyet 2017-ben megszüntették, azonban a berlini ügyészség 2023-ban vádat emelt, mert addigra úgy ítélték meg, hogy teljesül a szándékos emberölés kritériuma teljesül. Az új értékelés hátterében az állt, hogy a lengyel fél kitartó nyomozását követően európai elfogatóparancsot adtak ki a vádlott ellen. A tárgyalást történelmi jelentősége miatt jegyzőkönyvezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!