Az oroszok szerint már 30 ezer embert kellett evakuálni az Ukrajnával határos területekről

2024. október 14. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

30 415 főt, köztük közel 8000 gyereket evakuáltak Oroszországban az Ukrajnával határos területekről ágyúzás és támadások miatt – közölte Oroszország emberi jogi biztosa, Tatjana Moszkalkova az Argumenty I Fakty című lapnak adott interjújában. Itt arról is beszélt, hogy az evakuáltakat ideiglenes befogadóközpontokban helyezték el, szerte Oroszországban – írja a Reuters.

Válaszul az orosz támadásra az ukrán erők augusztusban behatoltak a kurszki régióba, és több tucat település felett átvették az irányítást. Moszkalkova szerint több mint 1000 orosz kurszki lakos hollétéről nincs információjuk, álláspontjuk szerint őket az ukrán erők foghatták el. A Reuters nem tudta ellenőrizni Moszkalkova jelentéseit, Kijevből pedig egyelőre nem érkezett reakció a fenti állításra.

A kurszki régióból kitelepített emberek egy ismeretlen helyen lévő befogadóállomáson . Fotó: Tatyana Makeyeva / AFP A kurszki régióból kitelepített emberek egy ismeretlen helyen lévő befogadóállomáson . Fotó: Tatyana Makeyeva / AFP
A kurszki régióból kitelepített emberek egy ismeretlen helyen lévő befogadóállomáson . Fotó: Tatyana Makeyeva / AFP

Azt mindkét háborúzó fél tagadja, hogy civileket vettek volna célba vagy börtönöztek volna be. Moszkalkova arról is beszélt az interjúban, hogy több mint 2000 ukrán hadifoglyot látogatott meg Oroszországban, és hasonló látogatásokat tett orosz foglyokkal Ukrajnában is.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azzal vádolta meg Észak-Koreát , hogy csapatokat küldött az orosz hadsereg támogatására – erről már a France24 írt. „Erősödő szövetséget látunk Oroszország és az olyan rezsimek között, mint Észak-Korea – mondta Zelenszkij az esti beszédében. – Ez már nem csak a fegyverek átadásáról szól. Valójában arról van szó, hogy Észak-Koreából embereket szállítanak át a megszálló katonai erőihez. Ilyen körülmények között egyértelműen fejleszteni kell a kapcsolatainkat partnereinkkel. A frontvonalnak több támogatásra van szüksége.”

Zelenszkij a múlt héten több európai városban is járt, hogy katonai segítséget kérjen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!