Egy húszéves svájci fiatalt gyanúsítanak az ausztriai bombafenyegetésekkel

2024. október 14. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Európai elfogatóparancs alapján Svájcban megtalálták azt a 20 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő állhat az Ausztria-szerte problémát okozó bombafenyegetések mögött – írja a Kronen Zeitung. Az elmúlt hetekben Ausztriában számos bombafenyegetés okozott súlyos fennakadásokat, jelentősen megzavarva a közlekedést.

A fenyegetések különféle létesítmények, köztük vasútállomások, iskolák, bevásárlóközpontok, bankok és kormányzati épületek ellen irányultak, St. Pöltentől és Klagenfurttól Grazon és Linzen át egészen Kismartonig. A hatóságok szeptember 30-a óta összesen 27 névtelen bombafenyegetést vizsgáltak Ausztria-szerte. Legutóbb hétfőn a stájerországi Leoben vasútállomásra érkezett fenyegetés.

A forgatókönyv mindegyik esetben ugyanaz volt: az adott szövetségi állam állami rendőrkapitánysága fenyegetést kapott, hogy robbanószerkezeteket helyeztek el XY területen – mindezt emailben. A belügyminisztérium szóvivője hétfőn nem kívánt részletesebben nyilatkozni arról, hogy valójában hány fenyegetésért felelős a svájci fiatal. A gyanúsított még szabadlábon tartózkodik hazájában, így még nem lehet részletesebben beszélni a nyomozás jelenlegi állásáról.

A levél tartalma alapján a rendőrség azt feltételezte, hogy minden esetben ugyanaz a személy küldte a levelet. A már kiadott európai elfogatóparancsot megvizsgálásra és végrehajtásra megküldték a svájci hatóságoknak. A bombafenyegetések a stájer fővárosban, Grazban indultak. A bombafenyegetések jelentős fennakadást okoztak a közlekedésben. Az ÖBB szerint csak a vasútállomásokon mintegy 450 vonatot és több ezer utast érintett az első öt bombafenyegetés. Ráadásul a bombafenyegetéseket követő összetett rendőri műveletek nagyon költségesek.

Még májusban Linzben bombafenyegetés miatt ki kellett üríteni a vasútállomást. A feltételezett elkövető állítólag egy fiatal svájci férfi volt, aki akkoriban pszichiátriai kezelésben részesült. Egyelőre nem tudni, hogy ugyanaz-e az elkövető, mint a szeptemberi és októberi bombafenyegetés esetében, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!