Meghalt az Oroszországba elhurcolt ukrán újságíró, aki az orosz hadsereg ostromáról írt cikkeket

2024. október 13. – 12:22

Meghalt az Oroszországba elhurcolt ukrán újságíró, aki az orosz hadsereg ostromáról írt cikkeket
Viktoria Roscsina munka közben – Fotó: Natalia Gumenyuk / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt a 27 éves ukrán újságírónő, aki a háború kitörése óta tudósított Oroszország Ukrajna ellen folyó támadásairól. Viktoria Roscsina 2023 augusztusában tűnt el Ukrajna Oroszország által megszállt részéről. Kilenc hónapig kellett Roscsina családjának várnia, mire az oroszok egyáltalán azt megerősítették, hogy elfogták az újságírót. Nem indokolták meg, hogy miért.

Roscsina apja a héten kapott szűkszavú levelet az orosz védelmi minisztériumtól. Ebben annyit írtak, hogy Viktoria Roscsina 27 éves korában meghalt. A levélben azt is közölték, hogy a nő holttestét az Oroszország és Ukrajna közötti csereprogramban adják majd vissza, illetve, hogy a halál időpontja szeptember 19-e.

A levél után barátok és családtagok gyűltek össze a kijevi Majdan főtéren, hogy megemlékezzenek az újságíróról. Kollégái arról beszéltek, hogy Roscsina bátor volt, azután is vissza akart menni a frontra tudósítani, hogy az oroszok egyszer tíz napig őrizetben tartották. Főnökei elmondták azt is, hogy megpróbálták lebeszélni arról, hogy az oroszok által megszállt területre menjen, de elszánt volt munkájában.

Roscsina cikkeiben nyíltan írt arról, hogy mi történik a megszállt területeken. Árulónak nevezte benne az oroszokkal együttműködőket és bemutatta, milyen az élet az orosz hadsereg ostroma alatt. Elfogása után Oroszország állítólag azt ígérte, hogy a szeptember 13-i fogolycserében ő is hazajöhet: azt viszont nem tudni, ennek ellenére mi történt vele.

Az ukrán titkosszolgálat megerősítette Viktoria Roscsina halálát. Az ukrajnai Legfőbb Ügyészség illegális fogvatartásból gyilkosságá változtatta a Roscsina miatt indított pert Oroszországgal szemben. Oroszország nem kommentálta az esetet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!