Ötvenhat év után találták meg annak az indiai katonának a holttestét, akinek a gépe a Himalájánál tűnt el

2024. október 13. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták Thomas Cherian holttestét, aki katonaként az Indiai Légierő 102 utasa között volt, amikor 1968-ban lezuhant a gépük a Himaláján. A gép nehéz időjárási körülmények között vesztette el az irányítást, majd eltűnt a radarról a Rohtang La hegyszorosnál.

A repülőgépet évekig eltűntként tartották számon, sokáig rejtély volt, hogy mi történt vele. 2003-ban hegymászók egy csapata találta meg az egyik utas holttestét, azóta a hadsereg keresőexpedíciójában további nyolc testet találtak meg. Csak 2019-ben fedezték fel a repülőgép roncsait a hegyekben.

Néhány nappal ezelőtt újabb négy holttestet talált meg a hadsereg, köztük Cherianét. „56 fullasztó év hirtelen feloldódott” – mondta a férfi testvére a BBC-nek. Hozzátette, a család megkönnyebbült, hogy végre el tudják temetni őt.

Cherian 22 éves volt, amikor eltűnt. Azért szállt fel a gépre, hogy első munkahelyére utazzon a himalájai Le régióba. 2003-ig eltűntként tartották nyilván, ezután változtatták át státuszát halottra. A férfi szülei azóta meghaltak, egész életükben arra vártak, hogy kiderüljön, mi történt fiukkal.

A férfi holttestét 4876 méter magasan találták meg. Az eltűntek nagy részét továbbra is keresik, de az expedíciót jelentősen nehezíti a jeges terep. A hadsereg műholdas képeket, radart és drónokat is használ a keresésre.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!