Tízen megbetegedtek a félig sült medvehús miatt egy észak-karolinai grillezésen

2024. október 11. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz ember, köztük egy 10 éves gyerek is megbetegedett, miután nem eléggé átsütött medvehúst ettek Észak-Karolinában, derült ki a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) friss közleményéből, az eset 2023 novemberében történt. Miután megvizsgálták őket, kiderült, hogy az elfogyasztott medvehús állt a háttérben, amit nem sütöttek át rendesen – írja a Fox News.

Kiderült, hogy a rosszullét egy trichinellózis nevű ritka, parazitás betegség miatt jelentkezett. Évente körülbelül 15 megerősített eset fordul elő az USA-ban, a CDC szerint gyakran vadhús fogyasztása után alakul ki. A paraziták olyan állatokat fertőznek meg, mint a medvék, pumák, rozmárok, rókák, vaddisznók és házisertések. A fertőzést a fonálféreg lárvái miatt kapjuk el, ha nyers vagy nem eléggé átsütött húst eszünk. A lárvák a vékonybélben kifejlett férgekké fejlődnek, lárvákat termelnek, és a véráramban a test különböző részeibe jutnak. Ezután beássák magukat az izomszövetbe.

A tavalyi partin 35-en vettek részt, közülük 22-en ettek a medvehúsból, de csak 10 ember lett beteg. Közülük kilencnek az arca duzzadt fel, hatnak izomfájdalmai voltak, négyüknek pedig láza volt. Hogy pontosan milyen medvét ettek, az nem derült ki, de a CDC szerint a fekete medvék hordozzák leggyakrabban ezt a betegséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!