Megtalálták egy száz éve eltűnt hegymászó lábfejét a Mount Everesten

2024. október 11. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták a Mount Everesten azt a lábfejet, ami egy száz évvel ezelőtt eltűnt hegymászóé lehetett. A BBC szerint ezzel megoldhatják a hegymászás egyik legnagyobb rejtélyét.

1924-ben Andrew Irvine társával, George Malloryval próbálta megmászni a Mount Everestet, de a páros eltűnt a hegycsúcson. Míg társának a maradványaira 1999-ben rábukkantak, addig Irvine holttestét idáig nem találták meg. Szeptemberben azonban a National Geographic új dokumentumfilmjét forgató hegymászók rátaláltak a lábfejére egy olvadó gleccserben. A csapatot vezető Jimmy Chin „monumentális és érzelmes pillanatnak” nevezte a felfedezést.

„Néha az életben a legnagyobb felfedezések akkor történnek, amikor nem is figyelünk. Ez egy monumentális és érzelmes pillanat volt számunkra, és csak remélni tudjuk, hogy ez végre megnyugvást hozhat a hozzátartozóknak és a hegymászó világnak”

– mondta Jimmy Chin. Julie Summers, Irvine leszármazottja pedig azt mondta, hogy „könnyekig meghatódott”, amikor Chin beszámolt neki a felfedezésről.

Sokan azt feltételezték Irvine-ről és társáról, hogy elsőként mászták meg az Everestet. 29 évvel azelőtt, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay felért volna a csúcsra, jelenleg őket tartják a Mount Everest első meghódítóinak. Többen próbálták már felkutatni Irvine holttestét, mert állítólag volt nála egy fényképezőgép, ami bizonyíthatta volna, hogy társával ők mászták meg először a Föld legmagasabb hegycsúcsát.

A National Geographic szerint a brit hatóságok most DNS-vizsgálatot végeznek, hogy beazonosítsák a lábfejet. De a maradványt megtaláló csapat egész biztos abban, hogy Irvine nyomára bukkantak, mert a csizmában talált zoknin az „A.C. Irvine” felirat olvasható. Az Everest Today című oldal az X-en osztott meg fotókat a csizmáról és a zokniról.

Jimmy Chin csapatával még szeptemberben talált rá a lábfejre, amikor leereszkedett az Everest északi falánál lévő gleccseren. Útközben megtaláltak egy oxigénpalackot is, ezen az 1933-as évszám volt feltüntetve. 1933-ban egy másik Everest-expedíció rálelt egy Irvine-hez tartozó tárgyra. A csoport ezen felbuzdulva elkezdett Irvine maradványai után kutatni, míg végül egyikük meglátta az olvadó jégből előbukkanó bakancsot. De szerencsések voltak, mert a jég egy héttel az érkezésük előtt olvadhatott el. A lábfejet azóta eltávolították a bakancsból, és átadták a kínai hatóságoknak, akik az Everest északi falát felügyelik.

Andrew Irvine-t és George Malloryt 1924. június 8-án látták utoljára élve. Irvine ekkor 22 éves volt, az expedíció legfiatalabb tagja. Ismeretlen körülmények között halt meg, és nem tudni, hogy előtte feljutott-e a csúcsra társával. Ha előkerülne a fényképezőgépük, az választ adhatna arra, hogy ereszkedés közben, vagy még felfelé menet vesztek oda a hegyen. A százéves rejtélyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!