Rekordot döntött egy 18 éves fiú, aki megmászta a Föld legmagasabb hegycsúcsait

2024. október 9. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nepáli tinédzser megdöntötte a világrekordot azzal, hogy a legfiatalabb hegymászóként megmászta a Föld 14 legmagasabb csúcsát – számolt be a BBC.

A 18 éves Nima Rinji serpa helyi idő szerint szerdán hajnal hat körül ért a tibeti Shishapangma tetejére. Ezzel ő lett a legújabb azon néhány tucat ember között, aki megmászta a világ összes „nyolcezresét”, azaz azt a 14 hegyet, amelyet a Nemzetközi Hegymászó és Mászó Szövetség (UIAA) 8000 méternél magasabbnak ismer el. A fiú 16 éves korában kezdett el magasabb hegyekre mászni, mindössze 740 nap alatt jutott fel az összes nyolcezres csúcsra.

A nepáli Manaslu csúcsára, ami a világ nyolcadik legmagasabb hegye 2022. szeptember 30-án ért fel. Ez nem sokkal azután történt, hogy letette a 10. osztályos vizsgáit. A fiatal sportolót minden túráján hegymászó társa, Pasang Nurbu serpa kísérte.

A 18 éves fiúnak szerda reggel a Shishapangma tetején állva egy másik életcélja is sikerült. Nima Rinji meg akarta dönteni azt a közvélekedést, hogy a serpák csupán segítők, akik külföldi hegymászóknak segítenek a mászásban. „Ez a csúcs nem csak az én személyes utam csúcspontja, hanem tisztelgés minden olyan serpa előtt, aki mert nagyobbat álmodni a számunkra megszabott hagyományos határoknál” – mondta.

Bár a serpa szót általában az Everest területén dolgozó hegyi kísérők és hordárok megnevezésére használják, valójában egy Nepál hegyeiben élő népcsoport neve. Nima Rinji elmondta, hogy be akarja bizonyítani a serpák fiatalabb generációjának, hogy „felülemelkedhetnek azon a sztereotípián, hogy csak támogató hegymászók, és élsportolóként, kalandvágyóként fel tudják használni a bennük rejlő lehetőségeket”. Az előző rekorder, aki a legfiatalabb hegymászóként megmászta az összes nyolcezres csúcsot szintén egy nepáli hegymászó, Mingma Gyabu „David” serpa volt. Ő 2019-ben, 30 évesen érte el ezt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!