Több ezren menekülnek a Milton hurrikán elől, üzemanyaghiány van, bedugultak az autópályák

2024. október 9. – 06:29

Több ezren menekülnek a Milton hurrikán elől, üzemanyaghiány van, bedugultak az autópályák
Dugó az I-75-ös úton, az autók kelet felé haladnak Florida nyugati partjáról, mielőtt a Milton hurrikán megérkezik a floridai Big Cypressbe. Fotó: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES /AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Florida partvidékén több mint egymillió ember számára rendeltek el kötelező kitelepítést, ez az állam történetének legnagyobb ilyen művelete, írja az MTI. A Reuters szerint jelenleg több ezren próbálják elhagyni a veszélyeztetett területeket, ami közlekedési dugókat és üzemanyaghiányt okoz. Most a rendőrség segítségével juttatják el a hiányzó üzemanyagot a benzinkutakra.

Ron DeSantis kormányzó arról számolt be, hogy a Milton hurrikán várhatóan szerda éjszaka éri el az állam nyugati tengerpartját. A hurrikán középpontja a meteorológusok előrejelzése szerint Tampa körül éri el a szárazföldet, de több száz kilométer széles sávban okozhat súlyos károkat.

A kötelező kitelepítés a tengerparti területeket érinti, ahol akár 4 métert meghaladó tengeri áradásra számítanak. Floridai illetékesek arra hívták fel a figyelmet, hogy a tengerparton tartózkodni a vihar partot érése idejében halálos veszélyt jelent. Az állam sűrűn lakott nyugati parti területein alig két hete még a Helene hurrikán pusztított. A Helene miatt, valamint a nyomában járó áradásokban hat államban csaknem 250 ember halt meg, többeket továbbra sem találnak, és még kedden is mintegy 150 ezer fogyasztónál nem volt áram.

Az öbölt 1921 óta először érheti el közvetlenül egy hurrikán, akkor a jelenlegi Tampa-St. Petersburg-Clearwater terület relatív holtág volt. Ma több mint 3 millió embernek ad otthont.

Florida történek legnagyobb kitelepítési művelete miatt a tengerpartról a szárazföld belseje felé, valamint az észak és nyugat felé vezető autópályákon hosszú közlekedési dugók alakultak ki. Az üzemanyaghiánnyal kapcsolatban DeSantis hangsúlyozta, hogy az állam elegendő tartalékkal rendelkezik, ami több millió liter gázolajat és benzint jelent. Hogy a szállítmányok minél előbb eljussanak a kutakhoz az autópálya-rendőrség járőrei segítik az üzemanyag-szállító kamionokat, amelyek napi 24 órában járnak.

A vihar szeme magyar idő szerint szerda hajnali kettőkor Tampától 710 kilométerre volt, és 17 kilométer per órás sebességgel haladt. A számítások szerint a vihar a következő 24 órában veszíthet erejéből, de így is az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb hurrikánja lehet, ami nyugat felől éri el Floridát. A hurrikán rövid idő alatt akár 300 milliméter csapadékot hozhat, ami miatt áradások is várhatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!