Egy amerikai felmérés szerint a középiskolások 3 százaléka tekinti magát transzneműnek

2024. október 9. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

A középiskolások 3 százaléka tekinti magát transzgendernek és további 2 százalék bizonytalan a nemi identitásában. Jelentős részük szenved pszichés problémákban és számol be negatív viselkedésekről a környezet részéről – derül ki az amerikai szövetségi járványügyi és betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) felmérésből, amit Dobson Szabolcs gyógyszerész is megosztott Egészségügyi szakirodalmi tallózó nevű Facebook-csoportjában.

A 2023-ban végzett felmérés szerint a transznemű és a nemüket megkérdőjelező tinédzserek jóval magasabb arányban számoltak be iskolai zaklatásról, tartós szomorúságról és öngyilkossági gondolatokról. Körülbelül minden negyedik transznemű diák mondta, hogy az elmúlt évben megpróbált öngyilkos lenni.

„Az országban a fiatalok 5 százalékát a nemükkel kapcsolatban megbélyegezik, zaklatják őket, és nem érzik magukat biztonságban. Ennek következtében rosszabb a mentális egészségük és magasabb az öngyilkossági hajlamuk – mondta Kathleen Ethier, a CDC serdülő- és iskola-egészségügyi részlegének igazgatója.

Az Egyesült Államokban élő transznemű tinédzserek számának korábbi becslései jóval alacsonyabbak voltak mint 3,3 százalék. Az egyelőre nem világos, hogy ezek a különbségek a korábbi hiányos adatok vagy a magukat transzneműként azonosított fiatalok populációjának növekedése miatt vannak.

Az adatok az ügynökség Youth Risk Behavior Surveillance System című felméréséből származnak, amely több mint 20 000 középiskolás diák körében kétévente zajlik országszerte állami és magániskolákban. A 2023-as felmérés volt az első, amely minden iskolában megkérdezte a tizenéveseket, hogy transzneműként azonosítják-e magukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!