Az amerikai elnökválasztás napján tervezett terrortámadást egy afgán férfi

2024. október 9. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai igazságügyi minisztérium letartóztatott egy férfit, aki állítólag az Iszlám Állam nevében tervezett támadást az amerikai elnökválasztás napjára, írja a BBC. Az ügyészség szerint a gyanúsított, a 27 éves Nasir Ahmad Tawhedi afganisztáni állampolgár, Oklahoma Cityben lakik.

Az FBI igazgatója, Christopher Wray azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a férfi az ISIS-hez köthető, lőfegyvereket próbált felhalmozni, és lépéseket tett családja vagyonának felszabadítására, illetve a családtagjai átköltöztetésére a tengerentúlra. Tawhedit azzal vádolják, hogy támogatást nyújtott a terrorista szervezetnek, és azzal, hogy fegyvereket és lőszert próbált beszerezni terroristatámadás céljából.

Az FBI szerint a férfi egy kiskorú rokonával dolgozott együtt, aki szintén afganisztáni állampolgár. Őt azzal vádolják, hogy az Iszlám Állam propagandáját interneten fogyasztotta, és adományozott egy jótékonysági szervezetnek, amelyet az Iszlám Állam fedőszervezeteként használnak.

A CBS szerint a szövetségi nyomozók azt állítják: Tawhedi térkamerákra keresett Washingtonban, olyanokra, amik a Fehér Házat és a washingtoni emlékművet figyelik. Olyan államokra is keresett, ahol lazábbak a fegyverbeszerzési törvények. A hatóságok szerint Tawhedi AK-47-es géppuskákat akart vásárolni a támadáshoz.

A tájékoztatás szerint a férfit és egy fiatalkorút hétfőn vették őrizetbe, azt követően, hogy megvásároltak két gépkarabélyt, 10 tárat és ötszáz darab lőszert a Szövetségi Nyomozó Iroda fedésben dolgozó ügynökeitől.

A hétfői letartóztatás után az FBI szerint Tawhedi állítólag megerősítette, hogy az elnökválasztás napján egy támadást akart végrehajtani, ami nagy tömegeket célzott volna meg, és öngyilkos merényletet tervezett.

Tawhedi 2021 szeptemberében különleges bevándorlóvízummal érkezett az Egyesült Államokba feleségével és kisgyermekével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!