Újabb csapás érte Harkivot, egy 16 éves fiatal is megsebesült

2024. október 8. – 22:03

Újabb csapás érte Harkivot, egy 16 éves fiatal is megsebesült
Ukrán helyszínelők egy S-70 Hunter harci drón roncsait vizsgálják a kelet-donyecki régióban, Kosztyantinivkában 2024. október 5-én. Fotó: Roman PILIPEY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hadsereg 19 drónnal és két rakétával támadta Ukrajnát keddre virradóra, az ukrán légvédelem egy híján minden drónt lelőtt, idézi az ukrán légierőt az MTI. A Telegramon közzétett jelentés szerint az orosz erők a megszállt Krím félszigetről két Iszkander-M ballisztikus rakétával csapást mértek Odessza megyére, és további 19 drónnal támadták Ukrajnát az oroszországi Krasznodari határterületen fekvő Primorszko-Ahtarszk városából.

Az ukrán légvédelemnek 18 drónt sikerült megsemmisítenie, egy pedig visszafordult az orosz légtér irányába. A célpontokat Odessza, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk, Vinnyica és Ternopil megye fölött semmisítette meg az Ukrán Védelmi Erők légiereje, légvédelmi rakétacsapatai, mobil tűzcsoportjai és elektronikai hadviselési egységei. Károkról, áldozatokról nem szól a jelentés. A légitámadás idején tűz ütött ki egy toronyházban az Odessza megyei Csornomorszk városában – jelentette szemtanúk állításaira hivatkozva az Ukrainszka Pravda hírportál, anélkül, hogy károkról vagy áldozatokról beszámolt volna.

Dél-Korea védelmi főnöke közben azt nyilatkozta, hogy Észak-Korea valószínűleg fegyveres erőket fog Ukrajnába küldeni azért, hogy Oroszországot támogassa. Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin júniusban írtak alá egy kétoldalú megállapodást, ami kölcsönös védelmi záradékot is tartalmaz.

Újabb csapást érte kedden Ukrajna második legnagyobb városát, a keleti országrészben lévő Harkivot, a legutóbbi információk szerint 21-en sérültek meg, köztük egy 16 éves tinédzser – közölte Ihor Teherov, a város polgármestere. A tisztségviselő hozzátette, hogy a megyeszékhely ipari negyedében egy magánvállalkozás épületére mértek csapást. A romok alatt még lehetnek emberek. Az északkelet-ukrajnai Szumi megye ügyészi hivatala arról adott hírt, hogy hajnalban az orosz légierő csapást mért Jeszmany térségében. A támadás következtében saját otthonában életét vesztette egy házaspár: egy 38 éves férfi és egy 35 éves nő, közölte az MTI.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 172 katonai összecsapás volt a fronton, többségük Donyeck megyében, Pokrovszk és Kurahove térségében.

A NATO-főtitkár kedden Brüsszelben arról beszélt, hogy Ukrajna a legkeményebb téllel nézhet szembe Oroszország inváziójának 2022. február 24-i kezdete óta, mivel Moszkva továbbra is nagy erőkkel támadja az ország létfontosságú energiainfrastruktúráját. Alexander Stubb finn elnökkel közös sajtótájékoztatójukon Rutte hangsúlyozta: a NATO-nak többet kell tennie Ukrajna megsegítéséért, írja az MTI.

Franciaország a jövő év első hónapjaiban tervezi átadni Ukrajnának a korábban megígért Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőgépeket, miután a gépeket átalakítják, a pilótákat és a szerelőket pedig kiképezik – jelentette be kedden Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter. A jelenleg a francia légierőnél szolgálatban álló repülőgépek számát nem pontosította. A légi harcra felkészített Mirage 2000-5-ösöknek, amelyek ukrán színekben fognak repülni, új felszereléssel.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) külföldi hatóságokkal és az ukrán határőrséggel együttműködve őrizetbe vette Dmitrij Csisztyilint, a Kreml Ukrajna elleni agressziójának egyik ideológusát – hozta nyilvánosságra kedden honlapján az SZBU és az ukrán főügyészség. Ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontok alapján, a közlemény szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, és elkobozhatják a vagyonát.

Az SZBU közlése szerint a férfi Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója, aki Szergej Glazjev munkatársaként aktívan részt vett a Krím, valamint a donyecki és a luhanszki régiók elfoglalását támogató orosz tájékoztató kampányok előkészítésében. Csisztyilint az egyik ilyen fórumot követően Moldovában fogták el a bűnüldöző szervek, amelyek átadták őt az ukrán hatóságoknak, számolt be a hírről az MTI.

A Guardian beszámolója szerint 6 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélt egy orosz bíróság egy 72 éves amerikai állampolgárt, Stephen James Hubbardot, mert zsoldosként harcolt Ukrajnáért. A nyomozók szerint a michigani származású Hubbard egy ukrán területvédelmi egységben szolgált a kelet-ukrajnai Izjum városában, ahol 2014 óta él. Hubbardot orosz katonák fogták el 2022. április 2-án, és bűnösnek vallotta magát a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!