Az ukránok azt állítják, hogy lelőttek egy orosz harci repülőgépet Donyeckben

2024. október 6. – 12:48

Az ukránok azt állítják, hogy lelőttek egy orosz harci repülőgépet Donyeckben
Egy helyi férfi nézi egy orosz légi jármű egyik részét október 5-én – Fotó: Serhii Nuzhnenko Radio Free Europe / Radio Libert / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán katonai jelentések azt állítják, hogy egy orosz bombázó gépet lőttek le Kosztyantinivka város közelében, Donyeckben – írja a Guardian. Eközben az orosz erők egy újabb kelet-ukrajnai falu elfoglalásáról számolt be.

Az ukrán erők közölték, hogy szombaton lelőttek egy orosz harci gépet Ukrajna keleti részén. A bombázót a Donyeck megyei Kosztyantinivka város közelében lőtték le – idézte Szerhij Horbunovot, a katonai közigazgatás vezetőjét az ukrán közszolgálati műsorszolgáltató. Az ukránok által közzétett fotókon a repülőgép elszenesedett maradványai látszanak. Ukrajna ezentúl azt is közölte, hogy öt civilt öltek meg az ország déli és keleti részén orosz lövések.

Az orosz jelentések pedig arról írnak, hogy Ukrajna keleti részén előnyre tettek szert. Az orosz védelmi minisztérium szerint elfoglalták a donyecki területen található Zhelanne Druge falut. A falu Pokrovszk közelében fekszik, ami az ukrán hadsereg logisztikai központjának számít. Ha megerősítést nyer, akkor a falu elfoglalása három nappal azután következne be, hogy az ukrán erők közölték: kétéves kemény küzdelem után visszavonulnak a Zhelanne Druge-tól mintegy 33 kilométerre fekvő Vuhledar frontvárosból.

Volodimir Zelenszkij szombaton kijelentette, hogy az Ukrajnának fegyvereket szállító nemzetek október 12-i ülésén ismerteti a „győzelmi tervét”. A terv „világos, konkrét lépéseket tartalmaz a háború igazságos befejezéséhez” – közölte az ukrán elnök az X-en. „Partnereink elszántsága és Ukrajna megerősítése az, ami megállíthatja az orosz agressziót”, fogalmazott. Zelenszkij szeptemberben Washingtonban ismertette tervét Joe Biden amerikai elnökkel is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!