Elsüllyedt az új-zélandi haditengerészet hajója Szamoa partjainál

2024. október 6. – 14:20

Elsüllyedt az új-zélandi haditengerészet hajója Szamoa partjainál
A kigyulladt új-zélandi haditengerészeti hajó látképe a szamoai Tafitoalából – Fotó: Dave Poole via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Új-Zélandi Királyi Haditengerészet hajója Szamoa partjainál zátonyra futott és elsüllyedt, de a fedélzeten tartózkodó 75 fős legénység és utas mind biztonságban van – írja a Reuters az Új-Zélandi Védelmi Erők közleménye alapján.

A Manawanui, a haditengerészet búvár- és hidrográfiai hajója szombat este futott zátonyra Upolu déli partjainak közelében, miközben zátonyfelmérést végzett – írta Shane Arndell parancsnok, az új-zélandi védelmi erők tengeri részlegének parancsnoka.

Segélykérésükre több másik hajó is azonnal reagált, segített a legénység és az utasok kimentésében, akik mentőcsónakokban hagyták el a hajót. A mentéshez az Új-Zélandi Királyi Légierő P-8A Poseidon típusú repülőgépét is használták. A zátonyra futás oka ismeretlen, az további vizsgálatokat igényel, közölte az Új-Zélandi Védelmi Erők. A helyi médiában közzétett videók és fotók szerint sűrű, szürke füstfelhők emelkedtek fel a hajóból, miután zátonyra futott.

A hajó később felborult, helyi idő szerint reggel 9 órakor már a víz alatt volt.
A védelmi erők közölte, hogy együttműködnek a hatóságokkal a nyomozásban, illetve a környezeti károk minimalizálása érdekében is. Garin Golding ellentengernagy, a haditengerészet vezetője egy aucklandi sajtótájékoztatón elmondta: vasárnap egy repülőgép indul Szamoára, hogy a megmentett legénységet és utasokat visszahozza Új-Zélandra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!