Netanjahu szerint Izrael korlátozása csak Iránt erősíti

2024. október 6. – 20:19

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, aki szombaton felszólalt az izraeli fegyverszállítás leállítása mellett. Netanjahu arról beszélt, hogy szerinte Izrael bármilyen korlátozása „csak Iránt és szövetségeseit erősíti”,

„Ahogy Irán támogatja az iráni terror tengelyének részeit, ugyanúgy várja el Izrael barátaitól a támogatást, nem pedig azt, hogy korlátozásokkal sújtsák, amelyek csak az iráni gonosz tengelyét erősítik”

– fogalmazott Netanjahu a francia államfőnek az izraeli kormányfő hivatalának közleménye szerint. Macron arról biztosította Netanjahut, hogy „Franciaország rendíthetetlenül elkötelezett Izrael biztonsága mellett”.

Az izraeli hadsereg néhány hete kezdett Libanonban is intenzív támadásokat, és az elmúlt napokban már szárazföldi csapatokat is küldött a határon túlra a Hezbollah síita milícia ellen. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa vasárnap Bejrútban nyilatkozva kijelentette, hogy Izrael légicsapásai Libanonban sértik a nemzetközi humanitárius jogot, mivel polgári létesítményeket, illetve egészségügyi intézményeket is érnek.

A libanoni hatóságok szerint szeptember óta több mint kétezren haltak meg az izraeli műveletekben, az áldozatok között sok a civil. Közlésük szerint mintegy 1,2 millió ember menekült el otthonából, közülük 374 ezren Szíriába.

Hétfőn Izraelbe látogat Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter, itt folytatja majd a párbeszédet Izrael és Franciaország egymással.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!