Holland feministák a boszorkányüldözések áldozatainak emlékművére gyűjtenek

2024. október 4. – 22:34

Másolás

Vágólapra másolva

Ha teljesül Susan Smit, Bregje Hofstede és Manja Bedner terve, akkor hamarosan valahol Hollandiában emlékmű épül a 17. századi boszorkányüldözések áldozatainak – írja a Guardian. A három feminista aktivista vezette Nemzeti Boszorkány-emlékmű alapítvány már 35 ezer eurót, azaz mai árfolyamon több mint 14 millió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek.

A céljuk, hogy emléket állítsanak annak a nagyjából 70 ezer embernek, főként nőknek, akiket az 1600-as évek nagy boszorkányüldözései során öltek meg Európában és Amerikában.

Mint a kezdeményezés vezetői mondják, a holland karneválokon a boszorkányok és égetésük még mindig vicces dologként jelenik meg, miközben a boszorkányüldözések története lényegében a nők módszeres gyilkolásának története. Erre az aspektusra szeretnék felhívni a figyelmet az emlékművel. Hogy hol lesz maga az emlékmű, az egyelőre kérdés, de három település már jelentkezett is.

  • Az egyik Roermond városa, ahol 75 embert, köztük főleg nőket égettek halálra máglyán az 1613-14-es boszorkányperek során;
  • a másik Montferland, ahol Hollandia egyik ismertebb „boszorkányát”, Mechteld ten Hamot égették halálra, aki ragaszkodott hozzá, hogy a bíróság tárgyalja az ügyét, mert azt gondolta, hogy bizonyítani tudja az ártatlanságát;
  • A harmadik lehetséges helyszín pedig Oudewater, ahol mind a mai napig megtalálható a „boszorkánymérleg”, amivel a perek során azt vizsgálták, hogy a boszorkánysággal vádolt személy képes lehet-e seprűnyélen repülni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!