Évtizedekig lehetett egy Picassójuk, és nem is tudtak róla

2024. október 4. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

Szakértők szerint lehet, hogy Pablo Picasso festette azt a képet, amit egy olasz régiségkereskedő talált hatvan évvel ezelőtt Capri szigetén egy pincében. A Picasso-hagyaték gondozóinak még hitelesíteniük kell az alkotást – írja az MTI.

A Pompeiben élő Luigi La Rosso 1962-ben egy Capri szigetén lévő villa pincéjét kiürítve bukkant rá a feltekert vászonra. A képet hazavitte, és egy olcsó keretben felakasztotta a nappalija falára. La Rosso fia újságíróknak nyilatkozva felidézte, hogy szülei nem értettek a művészethez, édesanyja pedig utálta a képet, és legszívesebben megszabadult volna tőle.

La Rosso fia, Andrea azonban felfedezte, hogy a képen Picasso aláírása szerepel, és testvérével elhatározta, hogy végére jár a dolognak. Először a párizsi Picasso Múzeumban mutatták meg a festményt, de mivel nem erősítették meg a sejtésüket, hazatértek a képpel. Andrea azonban nem adta fel, és újabb szakértőket kért fel, így jutott el az Arcadia Alapítványhoz, amelynek grafológusa, Cinzia Altieri végül megállapította, hogy az aláírás Picassótól származik, aki az ötvenes években gyakran fordult meg Caprin.

A feltételezések szerint a portré Dora Maart, Picasso egyik múzsáját ábrázolja. Az Arcadia Alapítvány szakértője mintegy 6 millió fontra (kb. 3 milliárd forintra) becsülte a festmény értékét. Picasso hagyatékának gondozói még nem nyilatkoztak a kép hitelességéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!