A britek Mauritiusnak adták az egyik utolsó gyarmatukat, de a helyiek nem elégedettek

2024. október 4. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britannia beleegyezett, hogy átadja Mauritiusnak a Maldív-szigetektől délre fekvő Chagos-szigetcsoportot. A Guardian szerint a megállapodás véget vet a vitáknak, amelyek az egykori birodalom egyik utolsó gyarmata körül kialakultak.

A megállapodás azt is lehetővé teszi, hogy az 1960-as és 70-es években elűzött chagosziak visszatérjenek az otthonaikba. A britek által végrehajtott deportálásokra az utókor a második világháború utáni gyarmatosítás egyik legszégyenteljesebb epizódjaként emlékszik vissza. A Guardian emlékeztetett rá, hogy korábban emberiesség elleni bűncselekményekkel is vádolták Nagy-Britanniát emiatt.

A britek nem az egész szigetcsoport felügyeletétől válnak meg, az egyezmény alól kivételt képez Diego Garcia szigete, ahol egy közös brit-amerikai katonai bázis található. Ez a terület továbbra is Nagy-Britannia ellenőrzése alatt marad. A bázis volt az oka annak is, hogy Mauritius 1968-as függetlenedése után a britek erőszakkal kitelepítettek közel kétezer embert a Chagos-szigetekről. Mauritius egyébként már ekkor saját területének tekintette a szigetcsoportot.

Emiatt most vegyes érzéseket keltett a helyiekben, hogy Mauritiushoz került a szigetcsoport. Olivier Bancoult, a chagoszi menekültek csoportjának elnöke viszont üdvözölte a döntést. Bancoult négyéves volt, amikor családját Mauritiusra deportálták.

„Hosszú, több mint 40 évig tartó küzdelem volt, sokan közülünk már elhunytak”

– mondta Bancoult, aki 2000 óta több jogi eljárást is indított a Chagos-szigetcsoport szuverenitásáról a brit bíróságokon. Hozzátette, hogy a mai nap az otthonukból száműzött emberekkel szemben elkövetett igazságtalanságok elismerése.

Bancoult azt is elmondta, hogy egyelőre nem világos, hányan szeretnének visszatérni, mert vannak olyan szigetek, amelyek mára lakhatatlanná váltak. Bár Diego Garciára nem térhetnek vissza, a csoport elnöke reméli, hogy előnyben részesítik a chagosziakat az ottani munkavállalásban. Bancoult előre figyelmeztetett, hogy fel fogják emelni a hangjukat, ha Mauritius nem teljesíti a követeléseiket.

A 13 fordulóból álló tárgyalássorozat még 2022-ben kezdődött el, ami hatalmas előrelépést jelentett a korábbi évekhez képest. A brit kormány sokáig dacolt a bírósági ítéletekkel, amelyek kimondták, hogy vissza kell adnia a Chagos-szigeteket Mauritiusnak. A megállapodás véglegesítéséhez a feleknek szerződést kell kötniük, amit igyekeznek minél hamarabb aláírni.

A felek kormányai közös nyilatkozatukban azt írták, hogy a megállapodás „orvosolja a múltban elkövetett hibákat, és demonstrálja mindkét fél elkötelezettségét a chagosziak jólétének támogatása iránt”.

A Chagossian Voices, a Nagy-Britanniában és más országokban működő, chagosziakat tömörítő szervezet képviselői a csütörtöki bejelentésről azt mondták, hogy őket nem vonták be a tárgyalásokba, és csak a médiából értesültek a megállapodásról. A szervezet szerint a chagosziak tehetetlenek a saját jövőjük meghatározásában, és szándékosan hagyták ki őket a tárgyalásokból. A Chagossian Voices azt követeli, hogy részt vehessenek a készülő szerződés kidolgozásában.

Miközben David Lammy brit külügyminiszter és Joe Biden amerikai elnök is üdvözölte a megegyezést, a korábbi konzervatív brit kormány tagjai elítélték a döntést, mert azt károsnak tartják. A Nagy-Britannia és Mauritius közötti megállapodás részleteit itt találják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!