Egy francia jelentés szerint 600 embert ölhettek meg egyetlen támadásban a dzsihadisták egy Burkina Fasó-i városban

2024. október 4. – 16:37

Egy francia jelentés szerint 600 embert ölhettek meg egyetlen támadásban a dzsihadisták egy Burkina Fasó-i városban
Légifotó a Burkina Fasó-i Barsalogho városáról, ahol a támadás történt – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A francia kormány értékelése szerint az al-Kaidához kötődő fegyveresek néhány óra alatt akár 600 embert is agyonlőttek egy Burkina Fasó-i város elleni augusztusi támadás során – közölte a CNN egy francia biztonsági jelentésre hivatkozva.

Ennek azért van hírértéke, mert a 600 a duplája annak, mint amit a korábbi jelentésekben említettek. Az ENSZ eredetileg legalább 200-ra becsülte a halálos áldozatok számát, míg a támadást elkövető Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) dzsihadista szervezet szerint közel 300 embert öltek meg. A dzsihadisták azt állították, hogy nem civileket, hanem a hadsereggel kapcsolatban álló milícia tagjait vette célba. Csakhogy a CNN szerint a mészárlásban civileket lőttek agyon. A barsaloghói mészárlásra ugyanis akkor került sor, amikor a katonaság utasította a helyieket, hogy ássanak egy hatalmas árokhálózatot a város körül, hogy megvédjék azt a dzsihadistáktól, akik a városban keringenek.

Ha a francia kormány adatai stimmelnek, akkor ez volt az elmúlt évtizedek egyik leghalálosabb támadása Afrikában.

A JNIM, az al-Kaida Maliban székelő és Burkina Fasóban is aktív szervezet harcosai módszeresen, motorkerékpárokról lőtték le a civileket – derül ki az augusztus 24-i támadásról készült több videóból, amelyeket a JNIM-párti fiókok tettek közzé a közösségi médiában. A halottak között sok nő és gyermek volt. Sokan közülük megpróbálták eljátszani, hogy halottak, de a támadók így is lelőtték őket.

A CNN arról ír, hogy a Száhel-övezetben, Nyugat-Afrika egyre inkább törvénytelenebbé váló részén, a Szaharától délre egyre jobban megerősödnek a dzsihadisták. Ez annak a következménye, hogy a Maliban, Burkina Fasóban és Nigerben elkövetett puccsok következtében a francia és amerikai erők távoztak. A junták által a hatalmuk megerősítésére hívott orosz zsoldosok viszont olyan vákuumot hagytak maguk után, amelyben a dzsihadisták megerősödhettek – áll a CNN-nek egy francia biztonsági tisztviselő által adott értékelésben.

A francia tisztviselő a CNN-nek elmondta, hogy „nagyon jelentősen romlott a biztonsági helyzet” Burkina Fasóban, ahol „a fegyveres terrorista csoportok egyre nagyobb szabadságot élveznek, mert a biztonsági erők képtelenek megbirkózni velük”. A jelentés megemlít egy katonai konvoj elleni támadást Tawori faluban, 15 nappal a barsaloghói támadás előtt, ahol „nem kevesebb mint 150 katonát” öltek meg a dzsihadisták. A hadsereg mindeközben küzd a hatalmának és hitelességének megőrzéséért.

A helyi civilek a hadsereget is kritizálják, mondván, hogy a katonák elmenekültek a támadás elől. Ezen kívül kannibalizmussal is vádolják a hadsereget. A CNN által megszerzett francia jelentés idézi a közösségi médiában nyilvánosan közzétett videókat, amelyeken a 15. gyorsreagálású zászlóalj (BIR-15) katonái láthatóak, amint halott dzsihadisták testrészeit eszik.

A jelentés hozzáteszi: „A Burkina Fasó-i hadsereg vezérkara 2024. július 24-én sajtóközleményt tett közzé, amelyben ”elítéli ezeket a hátborzongató cselekedeteket„, és ”megnyugtat, hogy intézkedéseket tesznek e képek eredetének, valamint szerzőinek hivatalos azonosítására„.” Az incidenst annak újabb jeleként értékeli a jelentés, hogy a két évvel ezelőtti puccs óta, amely Traore-t hatalomra juttatta és a franciák távozásához vezetett, romlott a fegyelem a hadseregben.

A CNN átnézte az állítólagos kannibalizmusról készült videókat, amelyeken látszólag burkina fasói katonák láthatóak, amint feldarabolják és felemelik a nyilvánvalóan halott dzsihadisták testrészeit.

Szeptember 17-én a közeli Mali fővárosát, Bamakót egy újabb JNIM-támadás rázta meg, amely többek között a repülőteret is elérte, és több mint 70 ember halálát okozta.

Eközben a Burkina Fasóba közel egy éve érkezett orosz zsoldosok nem tudtak nyugalmat teremteni, és legalábbis részben kivonulnak, hogy segítsék Moszkvát az Ukrajna elleni háborújában – teszi hozzá a francia értékelés.

A fővárosban, Ouagadougouban a kulcsfontosságú épületek körül megnövekedett biztonsági intézkedések összefüggésben lehetnek azzal, hogy a Wagner zsoldoscsoport 100 fős „Medve” nevű egységének nagy részét kivonták, amelyet Traore személyes védelmével bíztak meg – áll a jelentésben.

A zsoldoscsoport új vezetés alatt áll, mióta a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin tavaly repülőgép-szerencsétlenségben meghalt. A jelentés szerint az egységet az orosz határ menti régiók ukrajnai inváziójának elhárítására rendelték át, és lehet, hogy kevésbé alkalmas orosz katonákkal váltják fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!