Már 14 halálos áldozatuk van a Boszniában pusztító áradásoknak és földcsuszamlásoknak

2024. október 4. – 13:13

Már 14 halálos áldozatuk van a Boszniában pusztító áradásoknak és földcsuszamlásoknak
Egy férfi sétál az elárasztott úton Kiseljak városában, húsz kilométerre Szarajevótól 2024. október 4-én – Fotó: Elvis Barukcic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már legalább 14 halálos áldozatot követelt az özönvízszerű esőzések miatt kialakuló földcsuszamlás és árvíz, ami több falvat is érint Bosznia-Hercegovinában – írja az N1 Info.

Az esőzések elsősorban Jablanica és Konjic térségekben okoznak problémát, itt sokakat evakuálni kellett, mivel az árvíz a házakba is behatolt. Az áradás és földcsuszamlás ráadásul sok utat is elvágott, ami a mentést is nehezíti. A Polgári Védelmi Igazgatóság (FUCZ) jelentései szerint Jablanicából Mostar, Risovac, Prozor és Konjic felé is lezárták az utakat, Szarajevóból Mostarba pedig csak Közép-Bosznián keresztül lehet eljutni.

„A súlyos áradások és földcsuszamlások miatt sok ember élete van veszélyben, a jelentések szerint sokan meghaltak, számos sérült és eltűnt személy van” – közölte a FUCZ.

A helyzet Jablanicában olyannyira kritikussá vált, hogy Bosznia-Hercegovina védelmi minisztériuma helikoptereket vetett be a mentési műveletek segítésére. Zukan Helez nemzetbiztonsági miniszter megerősítette, hogy egy gyereket már ki is tudtak menteni a romok alól.

A Sarajevo Timeshoz eljutott fotókon látszik, hogy Donja Jablanica faluban az áradás okozta földcsuszamlás a házak tetejét is elérte. Az áradás ráadásul itt magával sodorta a szemetet, ami úgy elborította a házakat, hogy csak a tetők lógtak ki.

A zord időjárás Fojnicát is súlyosan érintette, Gojevici faluban a lakosok katasztrófafilmekre emlékeztető jelenetekről számoltak be. A területen villámárvizek söpörtek végig, elárasztva az otthonokat, mezőket és utakat. Sok falubelinek csak percek maradtak arra, hogy elmeneküljön otthonából, és néhány lakos csak hajszál híján menekült meg az emelkedő víz elől. Az áram-, víz- és internetszolgáltatások megszűntek a lakosság teljesen elszigetelődött. A helyiek a tűzoltókra várnak, hogy evakuálják a területet.

A károk és a halálos áldozatok teljes felmérése valószínűleg napokig tart. A hatóságok arra kérik a lakosokat, hogy maradjanak otthonukban és figyeljék a helyi mentőszolgálatok figyelmeztetéseit.

Az MTI azt írja, a lezúduló eső miatti áradás a Boszniával szomszédos Montenegróban is több falvat elvágott a világtól, utakat, aluljárókat és házakat öntött el. Itt azonban nem tudnak eltűntekről és halálos áldozatokról.

Mindeközben a világ másik végén, Új-Zélandon is özönvízszerű áradás miatt kell kimenekíteni a lakosokat. A The New Zealand Herald azt írja, egyes területeken 40 óra alatt 74 napnyi eső esett, az árvíz miatt három főutat is le kellett zárni. Dunedinben több mint 80 lakost evakuáltak az éjszaka folyamán, a szám pedig várhatóan tovább növekedik majd, mivel pénteken folytatódnak a heves esőzések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!