Elcsúszott Olaszország és Svájc határa a rohamosan olvadó gleccserek miatt

2024. október 3. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

Át kellett rajzolni az olasz–svájci határ egy 100 méteres szakaszát, mert az olvadó gleccserek miatt átrendeződtek a terepviszonyok Zermattnál az Alpokban – írja az Euronews. Eddig a Matterhorn-hegy alatt található Theodul-gleccser jelezte a két ország közti határt, a klímaváltozás azonban közbeszólt: a gleccser 1973 és 2010 között tömegének csaknem negyedét veszítette el, így a határt is újra kellett húzni.

„A határ jelentős szakaszait a gleccserek vízválasztói, gerincvonala vagy az örök hóhatár határozza meg” – áll a svájci kormány múlt heti közleményében. „Ezek a képződmények azonban a gleccserek olvadása miatt változnak.” Svájc hivatalosan pénteken hagyta jóvá a változást, Olaszországnak még ugyanezt kell tennie, de mivel csak egy kisebb határkorrekcióról van szó, Svájc jóváhagyásával már életbe lép az egyezményt.

Zermattnál található Európa ötödik legnagyobb síközpontja, a túrázók és síelők itt szabadon átkelhetnek Svájc és az olaszországi Valtournenche völgye közötti az üdülőhelyen. A pontos határmódosítások végrehajtására és a megállapodás közzétételére akkor kerül sor, ha mindkét ország aláírta azt. 2022 óta már valószínűnek tűnt, hogy szükség lesz a határ áthelyezésére, amikor egy hegyi menedékház hovatartozása kérdésessé vált az olvadás miatt.

Svájc gleccserei rohamos ütemben olvadnak. Amellett, hogy Európa a Föld leggyorsabban melegedő kontinense, 2021 és 2023 között Svájc gleccsereinek 10 százalékát veszítette el. Különösen súlyos a helyzet az ország keleti és déli részén, ahol a Matterhorn-hegy is található.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!