Mégsem Marburg-vírus fertőzte meg a két embert Németországban

2024. október 3. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Nem erősítették meg a PCR-tesztek, hogy a Hamburgban kórházba szállított két ember valóban Marburg-vírussal fertőződött volna meg – írja a Spiegel. Mindketten szerda este tértek vissza a Kelet-afrikai Ruandából, ahol egyikük egy kórházban dolgozott. A hamburgi hatóságok csütörtökön közölték, mégsem a veszélyes trópusi betegséget kapták el.

A többi utast is megvizsgálták, de nem jelentkeztek náluk a tünetek, „sem a légi utasok, sem a vasúti utasok számára nem állt fenn a Marburg-vírussal való fertőzöttség kockázata” – közölték a német hatóságok.

Szerdán azonnal elrendelték a két ember elkülönítését miután felmerült a fertőzöttség veszélye, a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Orvosi Központba szállították őket. Egyikük influenzaszerű tünetekre és enyhe rosszullétre panaszkodott, láza nem volt. A Marburg-vírus az ebolához hasonló, amelyet 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták azt a németországi Marburgba. A betegség érintkezés révén terjed, kezelés, orvosi ellátás híján a fertőzés az esetek akár 88 százalékában végzetes lehet. A fertőzés lappangási ideje 2-21 nap.

Ruandában nemrég tört ki Marburg-járvány. Ott eddig 29 esetet regisztráltak, tizenegy ember halt meg a kórban. A jelenleg kezelés alatt álló 18 személy túlnyomó részben egészségügyi dolgozó, akiket karanténba helyeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!