Magukat megadó ukrán katonákat végeztek ki az oroszok, állítják az ukránok

2024. október 3. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna kedden közölte, hogy vizsgálatot indított annak ügyében, hogy orosz csapatok agyonlőttek 16 ukrán hadifoglyot. A megölt hadifoglyok korábban a keleti frontvonalon adták meg magukat – írja a Reuters.

„Ez az ukrán hadifoglyok kivégzésének legnagyobb bejelentett esete a frontvonalon, és újabb jele annak, hogy a hadifoglyok megölése és kínzása nem elszigetelt eset” – közölte Andrij Kosztyin ukrán főügyész az X-en. A főügyész szerint ez az orosz katonai és politikai vezetés tudatos politikája.

Az ukrán főügyészség a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy vizsgálja a közösségi médiában megosztott videót, amelyen az állítólagos gyilkosság látható.
A videón – szemcsés drónfelvételeken – egy több mint tízfős csoport látható, amint elhagy egy lövészárkot. Felsorakoznak, majd összeesnek, miután más, homályos alakok tüzet nyitnak rájuk.

Moszkva nem kommentálta a vádakat. A Kreml tagadja, hogy Oroszország háborús bűnöket követne el Ukrajnában.

A Reuters nem tudta függetlenül ellenőrizni a videó felvételének helyét és időpontját.
Kosztyin szerint az incidens a pokrovszki fronton történt.

Az ukrán ügyészek korábban már vádolták Oroszországot hadifoglyok megölésével. Szeptemberben közölték, hogy legalább 73 ukrán fogoly halálának ügyében vizsgálódnak. Kijev azt állítja, hogy több mint 130 ezer háborús bűncselekményt dokumentált, amelyeket Moszkva a 2022 februárjában kezdődött teljes körű invázió óta követett el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!