Közösségi médiában toboroz kínai, iráni és észak-koreai ügynököket a CIA

2024. október 3. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Kínában, Iránban és Észak-Koreában toboroz informátorokat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, ismertebb nevén a CIA – írja a BBC.

A CIA szerdán mandarin, fárszi és koreai nyelven tett közzé üzeneteket a közösségi média fiókjain. Az üzenetekben arról tájékoztatta a felhasználókat, hogyan léphetnek biztonságosan kapcsolatba a szervezettel.

A BBC szerint az ukrajnai inváziót követően ugyanígy tett a CIA Oroszországban, állítólag az a toborzás sikeres volt. A CIA szóvivője szerint a cél az, hogy jelezzék az autoriter rezsimek lakosainak: nyitottak az üzletre.

A toborzó üzenetekben – amelyeket olyan platformokon helyeztek el, mint az X, Facebook, YouTube, Instagram, Telegram és LinkedIn, valamint a dark web – a jelentkezők nevét, tartózkodási helyét és elérhetőségét kérték.

A részletes utasítások azt tanácsolták a felhasználóknak, hogy a CIA hivatalos weboldalán keresztül lépjenek kapcsolatba a CIA-val, megbízható, titkosított virtuális magánhálózatok (VPN) vagy a Tor-hálózat néven ismert anonim webböngésző segítségével, amelyet gyakran használnak a dark webhez való hozzáféréshez.

„Nem emlékszem ilyen toborzási kísérletre, hogy a YouTube-ot vagy a közösségi médiát ilyen módon használták volna, legalábbis koreai nyelven” – mondta a BBC-nek Mason Richey, a szöuli Hankuk Külföldi Tanulmányok Egyetemének nemzetközi politikával foglalkozó docense. „Úgy tűnik, mintha az oroszországi sikerre alapoznának – de megkérdőjelezném, hogy ez mennyire lesz hatékony, tekintve, hogy a legtöbb észak-koreai nem fér hozzá az internethez” – magyarázta Richey.

Az amerikai hírszerzés vezetői azonban bíznak abban, hogy elég elégedetlen állampolgárt érnek el, akik hajlandóak kapcsolatba lépni velük potenciálisan hasznos információkkal. „Rengeteg olyan ember van, aki hozzáfér információkhoz, és aki elégedetlen a kínai Hszi-rezsimmel” – nyilatkozta David Cohen, a CIA igazgatóhelyettese a Bloombergnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!