Bombával fenyegetik az osztrák pályaudvarokat, már az ötödiket kellett lezárni

2024. október 3. – 12:28

Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban bombafenyegetés miatt bezárták a grazi, a linzi és a salzburgi pályaudvart, szerda pedig a klagenfurti és a st. pölteni pályaudvart is, írja az ORF. Ismeretlenek emailen küldik a fenyegetéseket.

Szerdán este 9 óra körül érkezett emailen egy bombafenyegetés a rendőrséghez, ami a klagenfurti pályaudvarra vonatkozott. Az osztrák vasutak biztonsági koordinátorával egyeztetve ezt a vasútállomást is kiürítették, emellett lezárták a közeli elkerülő utat, a forgalmat elterelték. Alaposan átvizsgálták a területet, de nem találtak semmit. A vasúti forgalom este fél 11-től indulhatott újra.

St. Pölten pályaudvarának bombafenyegetése szerda éjjel futott be a rendőrségre – szintén emailen. A pályaudvart lezárták és átkutatták, végül semmi gyanúsat nem találtak. A vasúti forgalmat is érintette a rendőrségi akció, körülbelül egy órán át nem indulhattak a vonatok.

Ausztriában a héten sorozatban kellett ideiglenesen lezárni forgalmas pályaudvarokat bombával fenyegető levelek miatt. A sorozat hétfőn kezdődött Grazban, este kellett evakuálni a grazi központi pályaudvart. Három órán át keresték a gyanús csomagokat, a közlekedés teljesen leállt. Nem találtak robbanószert, és lassan a forgalom is helyreállt, de kedden Linzben megismétlődött az egész. Ott két órára kellett lezárni a pályaudvart és környékét. Emberek ezreit érintette az intézkedés. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) szerint körülbelül 60 vonatot töröltek. Az utcákon részben leállt a forgalom.

Linzben egyébként az elmúlt hónapokban többször is volt hasonló fenyegetettség: májusban egy középiskolát, aztán a rendőrség épületét kellett kiüríteni. Akkor sikerült elfogni a fenyegetőt, egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit. Szeptemberben a Szent Flórián Apátság vendégkönyvébe írt valaki fenyegető üzenetet, ami miatt lemondták az aznapra meghirdetett koncertet. A rendőrség ott sem talált robbanószerkezetet, ahogy néhány hete egy speciális iskolában sem, amit ugyancsak megfenyegettek.

Salzburgban mindez megismétlődött szerdán. A főpályaudvart teljesen lezárták, a forgalmat felfüggesztették. De a hatóságok ezúttal sem találtak semmit. A rendőrség feltételezi, hogy van összefüggés az esetek között, és most nagy erőkkel keresik az emailek íróját. A nyomozásba bevonták a Terrorizmus Elleni Hivatalt is. Az osztrák törvények szerint aki ilyen fenyegetést követ el, és az emberek nagyobb csoportjában félelmet és zavart kelt, három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az ORF-nek nyilatkozó pszichiáter szerint az elkövető hatalmat akar. Elégtétel számára, hogy futni, félni lát embereket, ez állhat a bombafenyegetései mögött. Az osztrák hatóságok elismerték, hogy valószínűleg nehéz lesz megtalálni az elkövetőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!