Katonai tanácsadókat küldene az EU Ukrajnába, Szijjártó szerint ez veszélyes, elutasítják

2024. október 2. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kihelyezett kormányülésről jelentkezett egy videóval, ebben arról beszélt, hogy Magyarország elutasítja azt az EU-s javaslatot, amelynek értelmében katonai tanácsadókat vezényelnének Ukrajnába egy kiképző művelet koordinálására.

Az EU még 2022 novemberében döntött az ukrán katonák kiképzésének megindításáról a tagállamok területén, erre utána főleg Lengyelországban került sor. Ebben a misszióban Magyarország nem vett és nem vesz részt, se katonát, se pénzt nem ad erre, és az országban nem folyik ilyen kiképzés.

Magyarország ezt már a döntés meghozatalkor közölte, ahogy Szijjártó fogalmazott: „konstruktívan tartózkodtunk”. Mivel lejárt a misszió eredetileg megszabott két éves időtartama, új döntést kell hozni, folytatják-e azt. Szijjártó szerint az új előterjesztés veszélyes, arról szól, hogy

  • meghosszabbítanák újabb két évre,
  • katonai tanácsadókat küldenének Ukrajnába, akik
  • onnan koordinálnák a kiképzést.

A miniszter szerint ez a háború eszkalációs kockázata szempontjából kifejezetten veszélyes lépés lenne.

„Veszélyes ránk, Magyarországra nézve is, hiszen ha A a konfliktus, akkor az először mindig a szomszédságban eszkalálódik, nem több ezer kilométerrel odébb”

– mondta, majd közölte, hogy erre nemet mondanak, amit már jeleztek is az EU felé, valamint kérték a javaslat átdolgozását.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!