Az oroszok elfoglalták Vuhledar városát Kelet-Ukrajnában

2024. október 2. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz csapatok szerdán elfoglalták a kelet-ukrajnai Vuhledart, írta az ukrán hadsereg megerősítése alapján a BBC. Az ukrán vezetés felszólította a még ott állomásozó csapatait, hogy vonuljanak vissza.

Oroszország több mint két éve igyekszik elfoglalni a várost, hogy aztán tovább nyomulhasson az olyan északabbra található fontos közlekedési csomópontok felé, mint például Kurahove és Pokrovszk.

Kedden több olyan videó is kikerült oroszpárti blogokra, amelyeken orosz katonák zászlókkal láthatók a különböző vuhledari épületek tetején. A donyecki hatóságok kedden megerősítették, hogy az orosz csapatok már majdnem elérték a városközpontot, egyes jelentések szerint ekkor az ukrán erők még mindig kitartottak a város egyéb részein.

Az ukrán 72. dandár két katonája azt mondta a BBC-nek, hogy csapataik kivonultak a városból. Az elmúlt napokban az ukrán katonáknak gyalog kellett elhagyniuk Vuhledart, mert másképp nem lehetett evakuálni őket – mondta az egyik katona. Másikuk szerint sokan az orosz drónok és tüzérség áldozatául estek a kivonulás során, vannak eltűntek is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!