Olaszország több bevándorlónak ad vízumot, akik időseket és fogyatékossággal élőket ápolnának

2024. október 2. – 19:55

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország régóta a társadalom elöregedésével és a születésszámok csökkenésével küzd, és nem jut elég ápoló az idősek gondozására sem az országban. Ezért a kormány több olyan bevándorlónak ad majd vízumot, aki időseket gondozna Olaszországban egy szerdán elfogadott migrációs csomag szerint – írja a Reuters.

A tervek szerint 10 ezer ilyen vízumot adna ki a kormány, ez ahhoz az ápolókra vonatkozó kvóta-csomaghoz adódna hozzá, amelyet a 2023 és 2025 közötti időszakra szabott meg a kormány tavaly 452 ezer munkavállaló számára. Ez a kiegészítés 150 százalékos növekedést jelent az előző három év kiadott vízumaihoz képest az országban.

A jobboldali Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kormány korábban számos intézkedést hozott az illegális bevándorlók visszaszorítására, ami Orbán Viktor számára is szimpatikus volt. A növekvő munkaerőhiány miatt azonban Meloni kormánya bővítette a legális bevándorlási lehetőségeket. Az idősek és fogyatékossággal élő emberek gondozására vonatkozó bővítést a Sant'Egidio nevű katolikus jótékonysági szervezet lobbizta ki.

Az illegális migráció elleni lépések azonban szintén bővültek a szerdai csomaggal. Egy rendelet például újabb szigorítást vezet be a tengeri mentéssel foglalkozó civil szervezetekkel szemben. A jótékonysági szervezetek migránshajókat felderítő repülőgépei kötelesek tájékoztatni a hatóságokat a mozgásukról, különben büntetésre kaphatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!