Hatszáz nap fogság után engedték el a pápuák az elrabolt pilótát

2024. szeptember 29. – 22:10

Hatszáz nap fogság után engedték el a pápuák az elrabolt pilótát
Phillip Mehrtens túszul ejtése után készült fotó – Forrás: West Papua National Liberation Army

Másolás

Vágólapra másolva

Kiszabadult 594 napos fogságából az új-zélandi pilóta, Phillip Mehrtens. Bár még szombaton, de a szabadulása körülményei hétfőre se tisztázódtak. Mehrtenst az Indonézia fennhatósága alá tartozó Nyugat-Pápua felkelői ejtették túszul még 2023 februárjában, azóta keveset lehetett tudni róla. A szuverén államot (később valószínűleg a Pápua Új-Guineával való egyesülést óhajtó), és az 1969 óta tartó indonéz uralmat elutasító lázadókkal komoly tárgyalások folyhattak, az biztos.

Mehrtens cirka hatszáz napja úgy indult el kisrepülőjével, hogy leszáll az új-guineai magasföld kis repterén, Parón, kitesz öt utast, felvesz 15 építőmunkást, majd visszarepül délnek. Azonban leszállás után egyből megrohamozták a pápua harcosok, kirángatták őt és utasait, majd felgyújtották a Susi Air gépét. Mivel az utasok maguk is pápuák voltak, egyből elengedték őket, Mehrtenst azonban túszul ejtették. Ekkor készült a fenti fotó is, amin Mehrtens joviális arccal ül az esőerdő szélén egy rönkön, miközben gépkarabélyokkal és kifeszített íjakkal felfegyverkezett, eltökélt milicisták veszik körbe.

Az új-zélandi férfi indonéz feleségével Balin él, és nem is sejtette, hogy az adott fuvara így végződhet, írta a Guardian. Mehrtenst azért tartják fogva, mert Új-Zéland (és mellesleg Ausztrália és az Egyesült Államok is) katonailag együttműködik Indonéziával. közölte a túszejtés után Sebby Sambom, a Nyugat-pápuai Felszabadító Hadsereg (TPN-PB) szóvivője.

„Sose fogjuk elengedni a pilótát, aki túszként tartunk fogva, amíg Indonézia el nem ismeri és fel nem szabadítja Pápuát az indonéz gyarmatosítás alól” – mondta.

Az aggodalom egyre fokozódott a túsz biztonsága miatt, főleg, hogy alig jött hír felőle. Nagyon ritkán közölték a felkelők, hogy a pilóta jó egészségnek örvend, néha egy-egy felvételt is közzétettek róla. Damien Kingsbury, a melbourne-i Deakin Egyetem professzora azt mondta, nehéz élete lehetett a túsznak, a túszejtők csapata állandó mozgásban vol a hegyekben, ahol sokszor igen hideg van (trópusi az éghajlat, de Új-Guinea közepét egy 3-4000 méteres hegylánc szeli át). 2023 májusában Mehrtens megölésével fenyegettek a pápuák, ha két hónapon belül nem kezdődnek tárgyalások a dzsakartai kormánnyal.

Mehrtenst szerencsére nem ölték meg, ellenben egy évvel elfogása után bejelentették, hogy elengedését tervezik humanitárius okokból. A wellingtoni kormány fű alatti tárgyalásai mellett Kingsbury szerint az is szerepet játszhatott Mehrtens szabadulásában, hogy a TPN-PB rájött, nem profitál a fogvatartásából. Ellenben az ügyük szempontjából jó pont lehet, ha humánusnak mutatkoznak.

Ehhez hozzájárult, hogy Mehrtens valószínűleg jó viszonyba került fogvatartóival, és mivel beszél indonézül, kommunikálni is tudott velük. Végül egy formális ceremóniával útjára is engedték szeptember 21-én, ő pedig egy indonéz helikopterrel elrepült, erről az új-zélandi közmédia tett közzé videót. A férfi szombaton már le is szállt a Halim Perdanakusumah légibázison, majd még szőrösen, lefogyva sajtótájékoztatót tartott, ahol videókapcsolaton keresztül, könnyek közt a családjával is beszélni tudott. Mindenkinek megköszönte a segítséget. „Ma kiszabadultam. Nagyon boldog vagyok, hogy nemsokára haza tudok menni és találkozhatok a családommal” – mondta.

Családja is közleményt adott ki, amiben megköszönte az indonéz és új-zélandi kormányoknak a tárgyalásos rendezést, és hogy nem fegyveresen akarták kiszabadítani a pilótát. Egianus Kogoyának, a milícia vezetőjének is köszönetet mondtak, hogy jó egészségben tartották a férfit, és engedték néha üzenetet küldeni a külvilágba.

Fizettek vagy sem?

Winston Peters új-zélandi külügyminiszter szerint Mehrtens jó formában van. Elmondása alapján nagyon „idegőrlő” volt a tárgyalás a felkelőkkel. Egyelőre még sok a kérdőjel, milyen engedmények árán engedték el Mehrtenst. Az AFP szerint Sambom, a felkelők szóvivője szerint az indonéz kormány pénzt adott az adott tartomány vezetőjének, aki pedig váltságdíjként kifizette azt a TPN-PB-nek. Az új-zélandi diplomácia tagadja, hogy közük lett volna váltságdíj kifizetéséhez – Peters „szégyennek” nevezte a feltételezést –, és az indonéz fél is cáfolta ezt.

A felkelők szóvivőjének ellentmond Sofyan Socratez Yoman helyi egyházi vezető, aki szerint Mehrtens szabadulása a Szabad Pápua Mozgalom katonai parancsnokának, Egianus Kogoyának köszönhető. „Nem, nem, nem volt vesztegetés. Ez egy, ez egy politikai misszió, ez Egianus Kogoya kedvessége volt, hogy elengedte Mehrtenst” – mondta. Yoman tisztelendő szerint azt akarták üzenni, hogy nem barbárok, nem terroristák, nem bűnözők, hanem emberi lények, akik hat évtizede küzdenek a függetlenségért, és ideje, hogy meghallja a hangjukat a világ.

Phillip Mehrtens érkezik szabadulása után a jakartai Halim Perdanakusuma katonai légibázisra 2024. szeptember 21-én – Ajeng Dinar Ulfiana / Reuters
Phillip Mehrtens érkezik szabadulása után a jakartai Halim Perdanakusuma katonai légibázisra 2024. szeptember 21-én – Ajeng Dinar Ulfiana / Reuters

Christopher Luxon kormányfő az új-zélandi rádió szerint kijelentette, túsztárgyalásokban a kormányzatok mellett fontos szerepük volt civil szervezeteknek, egyházaknak és helyi önkormányzatoknak egyaránt. Joko Widodo indonéz elnök is kiemelte, hogy „nagyon hosszú tárgyalási folyamat” volt, amit türelemmel, durvulás nélkül végigvittek.

Pápua sorsa

Eközben az Indonéziától etnikailag-kulturálisan is különböző Nyugat-Pápuán a helyzet valószínűleg nem fog változni. A felkelők továbbra is küzdenek az indonéz erők ellen, a hegyekben gerillamódszerekkel, a sűrűbben lakott, ellenőrzött területeken a polgári engedetlenség dívik. Azonban az indonéz hatóságok sokszor a civilekkel szemben is brutálisan lépnek fel, már a pápuaiak zászlajának nyilvános bemutatásáért is börtön jár.

Az indonéz kormány nem igazán enged be külföldi újságírókat és civil szervezeteket a területre, és már az ENSZ emberi jogi szakértői is jelezték, hogy tarthatatlan a helyzet a bebörtönzések, kínzások és gyilkosságok miatt. Az új-zélandi Stuff arról ír, a csendes-óceáni államok képviselői a jövő héten találkoznak az indonéz kormányéival, hogy a nyugat-pápuai emberjogi helyzetről egyeztessenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!