Korrupcióval vádolják New York polgármesterét, az FBI házkutatást tartott nála

2024. szeptember 26. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Külföldi állampolgároktól fogadhatott el kenőpénzeket és illegális adományokat Eric Adams, New York demokrata polgármestere – írja a Sky News. A politikusnál csütörtökön tartott házkutatást a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), és büntetőeljárás is indult ellene.

A polgármestert azzal vádolják, hogy kenőpénzt, valamint ingyenes és kedvezményes luxusutazásokat fogadott el több mint 100 ezer dollár értékben többek között egy török tisztviselőtől – áll a manhattani ügyészség által benyújtott vádiratban. Ezzel Adams lett az első New York-i polgármester, aki ellen hivatali ideje alatt vádat emeltek.

„Alig várom, hogy megvédhessem magam”

– mondta Adams azon a sajtótájékoztatón, amelyet nem sokkal a vádirat nyilvánosságra hozatala után tartott. Kijelentette, hogy nem fog lemondani polgármesteri tisztségéről, és arra kérte a New York-iakat, hogy „várják meg a védekezésüket, mielőtt ítélkeznének”. Azt is elmondta, hogy a vádemelés miatt nem változik meg a napirendje, a továbbiakban is a 8,3 millió New York-i emberért fog dolgozni.

Damian Williams, New York-i ügyvéd egy későbbi sajtótájékoztatón azt mondta, Adams tudta, hogy törvényt sért, amikor elfogadta az adományokat. Az ügyvéd szerint Adamsnek kötelessége lett volna nyilvánosságra hozni, hogy mit fogad el. Ehelyett folyamatosan elrejtette ezeket a nyilvánosság elől, mondta Williams.

Az ügyészek szerint Adams nemcsak elfogadta, hanem kifejezetten kereste az illegális kampánytámogatások lehetőségét polgármesteri kampánya során. A török tisztviselő által szervezett utazások célállomásai között volt Franciaország, Kína, Srí Lanka, India, Törökország és Magyarország is.

Eric Adams korábban New York-i rendőrtiszt volt, 22 évet töltött a rendőrségnél. Később szenátor volt, majd New Yorkban Brooklyn kerület elnöke lett. 2021-ben választották New York polgármesterévé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!