Súlyos bírálatot kapott Magyarország az amerikai szenátusban

2024. szeptember 26. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország vezetői nem titkolták, hogy meggyőződésük szerint a jövő az amerikai hanyatlásé. Nem titkolják, hogy miként készülnek az amerikai gyengeségre és fogadnak a kudarcunkra” – egyebek mellett ezt is mondta szerdán a NATO-val kapcsolatban Mitch McConnell, aki az amerikai szenátusban a republikánusok vezetője. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségétől érkező közlemény szerint McConnell először a kínai befolyásról beszélt a szenátusban, majd azzal folytatta, az Egyesült Államok európai szövetségesei egyre jobban figyelnek Kína gazdasági modelljének hibáira, „egyre jobban óvakodnak attól, hogy egy olyan totalitárius rendszerhez csatolják a szekerüket, amely megfojtja az innovációt, elriasztja a szabad gondolkodást és megnehezíti a szabad vállalkozást”.

Csakhogy ez az óvakodás nem általános. „Lehet, hogy Kína nem biztonságos üzleti partner, de még mindig túl sok gazdaság számára csábító... beleértve a NATO-szövetségen belül is. (…) Beszéltem már korábban Magyarország évtizedes átsodródásáról a Nyugat legelszántabb ellenfeleinek pályájára. Ez egy riasztó tendencia. És senki – különösen nem az amerikai konzervatívok, akik egyre inkább személyi kultuszt alakítanak ki Orbán Viktor miniszterelnök körül – nem tehet úgy, mintha nem látná, mi történik. Magyarország vezetői Moszkvával, Pekinggel és Teheránnal fújnak egy követ – és teszik ezt nyilvánosan és hangosan.”

McConnell szerint az Orbán-kormány üdvözölte, hogy Kína úgy tekint egy magyarországi „európai hídfőállásra”, mint a saját deklarált „keleti nyitás”-politikájának tökéletes kiegészítésére. Az amerikai szenátus republikánus csoportjának vezetője Oroszországgal kapcsolatban Orbán Viktorról azt mondta: Orbán „hiperracionálisnak” nevezi azt a rezsimet, amely tíz-, ha nem százezer orosz életet és több mint 200 milliárd dollárnyi katonai erőt áldozott az Ukrajna elleni, provokálatlan – és eddig sikertelen – agressziójára.

„De ez a NATO-miniszterelnök nem csak csodálja Putyint. Ő segíti őt. Kormánya beavatkozik Moszkva javára, minden lépésnél gátat szabva az európai és transzatlanti erőfeszítéseknek, amelyek Oroszország törvénytelen agressziója elleni küzdelemre irányulnak. (…) Az európai szövetségesek több segítséget nyújtanak Ukrajnának, mint az Egyesült Államok, de azoknak az amerikaiaknak, akik panaszkodnak, hogy az EU nem tesz többet Ukrajna megsegítéséért, a válaszért nem kell messzebbre nézniük, mint Budapest azon erőfeszítéseihez, amelyek a további uniós segítség megakadályozására irányulnak” – fogalmazott McConnell, aki szóba hozta Magyarország kapcsolatát Iránnal is.

„Közös értékek Teheránnal. És én még azt hittem, hogy az amerikai konzervatívok azok, akik közös értékekre hivatkoznak a magyar kormánypárttal. Vajon az Orbán-kormány elfelejtette rajongóit az Atlanti-óceánnak ezen a partján? Nem. Magyarország vezetői nem csináltak titkot abból a meggyőződésükből, hogy a jövő az amerikai hanyatlásé. Nem titkolják, hogy miként készülnek az amerikai gyengeségre és fogadnak a mi kudarcunkra.. Nincs abban semmi kemény, ha valaki meghajol az autokraták előtt. És Amerika vezetői semmit sem nyerhetnek azzal, ha dicsérik azokat, akik ezt teszik” – mondta a szenátusi republikánus frakció vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!