Ötvenhat évvel ezelőtt ítéltek halálra egy japán férfit, most pedig kimondták az ártatlanságát

2024. szeptember 26. – 08:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egy japán bíróság csütörtökön felmentette a 88 éves Hakamata Ivaót, akit még 1968-ban jogtalanul ítéltek halálra egy család meggyilkolásáért – írja a CNN.

A megismételt eljárás során Hakamata ügyvédei azzal érveltek, hogy új információk bizonyítják védencük ártatlanságát. Ugyanakkor az ügyészek szerint elegendő bizonyíték állt rendelkezésre ahhoz, hogy megerősítsék, igenis fel kell akasztani a férfit.

Az egykor profi bokszoló Hakamata 1961-ben vonult vissza, és a Japán középső részén fekvő Sizuokában, egy szójabab-feldolgozó üzemben kapott munkát – ez a döntés egész hátralévő életére rányomta bélyegét.

Amikor öt évvel később az akkor már egy bárban dolgozó Hakamata egykori főnökét, annak feleségét és két gyermeküket halálra késelve találták meg otthonukban egy nyári napon, az akkor már elvált Hakamata lett a gyilkosság első számú gyanúsítottja.

Napokig tartó könyörtelen kihallgatás után Hakamata kezdetben elismerte az ellene felhozott vádakat, de később megváltoztatta vallomását, arra hivatkozva, hogy a rendőrség veréssel és fenyegetéssel kényszerítette vallomásra.

A bírák 2-1 arányban döntöttek a halálra ítélése mellett, noha a vádlott többször is azt állította, hogy a rendőrség bizonyítékokat hamisított. Az egyetlen ellenvéleményt megfogalmazó bíró hat hónappal később lemondott.

Hakamata – aki azóta is fenntartja ártatlanságát – több mint fél életét azzal töltötte, hogy az akasztására várt, mielőtt új bizonyítékok alapján egy évtizeddel ezelőtt szabadon engedték. Miután ugyanis a nadrágon talált vér DNS-vizsgálata nem mutatott ki egyezést sem Hakamata, sem az áldozatok vérével, a sizuokai kerületi bíróság 2014-ben újratárgyalást rendelt el. Korára és törékeny mentális állapotára való tekintettel Hakamatát szabadon engedték, miközben várta a bírósági tárgyalást.

A tokiói legfelsőbb bíróság kezdetben ismeretlen okokból elvetette a perújítási kérelmet, de 2023-ban a japán legfelsőbb bíróság utasítására beleegyezett, hogy Hakamata kapjon egy második esélyt.

Még ha a támogatói örülnek is Hakamata felmentésének, a jó hír valószínűleg nem fog eljutni magához a férfihoz. A több évtizedes börtönbüntetés után ugyanis Hakamata mentális egészsége megromlott, és „a saját világában él” – mondta a 91 éves nővére, Hideko, aki régóta kampányol az ártatlanságáért.

Hakamata nővére, Hideko sajtótájékoztatót tart – Fotó: Kota Kiriyama (AFP)
Hakamata nővére, Hideko sajtótájékoztatót tart – Fotó: Kota Kiriyama (AFP)

Hakamata ritkán beszél, és nem mutat érdeklődést más emberek iránt, mondta Hideko a CNN-nek. „Néha boldogan mosolyog, de ilyenkor a téveszméiben van” – mondta Hideko. „Ivaóval még csak nem is beszéltünk a tárgyalásról, mert képtelen felismerni a valóságot.”

De Hakamata ügye mindig is többről szólt, mint egy emberről – jegyzi meg a CNN. A férfi ügye kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Japán főleg a vallomásokra támaszkodik az ítélethozatalban. És egyesek szerint ez az egyik oka annak, hogy az országnak el kellene törölnie a halálbüntetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!