21 napos tűzszünetet szeretne az Egyesült Államok és tíz szövetségese a libanoni–izraeli határon

2024. szeptember 26. – 06:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok és tíz szövetségese 21 napos tűzszünetre szólított fel az izraeli–libanoni határon, hogy diplomáciai úton megakadályozza egy regionális háború kirobbanását – írja a CNN. Az érintett országok nyilatkozata szerint az „azonnali” tűzszünet a határon „teret biztosítana a diplomáciának a diplomáciai rendezés megkötéséhez”.

„A Libanon és Izrael között 2023. október 8. óta fennálló helyzet tűrhetetlen, és elfogadhatatlan kockázatot jelent egy szélesebb körű regionális eszkalációra. Ez senkinek sem érdeke, sem Izrael népének, sem Libanon népének” – áll az országok – köztük az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Franciaország, Németország, Olaszország, Franciaország, Japán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar – nyilatkozatában.

„Itt az ideje, hogy olyan diplomáciai rendezést kössünk, amely lehetővé teszi, hogy a határ mindkét oldalán élő civilek biztonságban visszatérhessenek otthonaikba – áll a nyilatkozatban. – Ezután készek vagyunk teljes mértékben támogatni minden olyan diplomáciai erőfeszítést, amely arra irányul, hogy Libanon és Izrael között az elmúlt hónapok erőfeszítéseire építve még ebben az időszakban olyan megállapodást kössön, amely véget vet a válságnak.”

Joe Biden elnök és Emmanuel Macron francia elnök külön, közös nyilatkozatban közölte, hogy megállapodásra jutottak az Izrael és a Hezbollah közötti ideiglenes tűzszünet szorgalmazásáról, „hogy esélyt adjunk a diplomáciának a sikerre, és elkerüljük a további eszkalációt a határon túl”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!