Reuters: Az orosz vezetés Kínában gyárt drónokat

2024. szeptember 25. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Almaz-Antyej orosz állami tulajdonú fegyvergyáz egyik leányvállalata, a Kupol kínai segítséggel, Kínában fejlesztett ki egy új, nagy hatótávolságú drónt, amit az orosz vezetés az ukrajnai háborúban tervez bevetni – írja európai titkosszolgálati forrásokra és orosz állami dokumentumokra hivatkozva a Reuters. A források szerint a Garpija-3 nevű drón a már használatban lévő Garpija-A1 drón továbbfejlesztett változata, és akár 2000 kimométer megtételére is képes 50 kilogrammnyi rakománnyal.

A Reuters által látott dokumentumok nem részletezték, hogy Kínában hol gyárthatják ezeket a drónokat, de az orosz fegyvergyár belső dokumentumai szerint néhányat már le is szállítottak belőlük. A kínai külügy a Reuters megkeresésére azt írta, nem tudnak arról, hogy Kínában ilyen drónfejlesztési program zajlana.

A hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint ha ezeket a drónokat tényleg leszállítják és be is vetik Ukrajnában, valamint ha kiderül, hogy az oroszok tényleg kínai segítséggel fejlesztették őket, az új helyzetet teremtene. Kína ugyanis eddig kizárólag olyan eszközöket adott el Oroszországnak, amik civil és katonai célokra egyaránt használhatók. Viszont ha bebizonyosodik, hogy teljes fegyverrendszereket is elad Oroszországba, azzal nemzetközi szankciókat is kockáztat az ország. A kínai kormány eddig is következetesen tagadta, hogy fegyvereket adnának el az oroszoknak, ugyanakkor megjegyezték, szerintük a nyugati országok hozzáállása képmutató, hiszen ők viszont adnak fegyvereket az ukránoknak, ezzel is hosszabbítva a konfliktust.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!