Lekapcsolták a Ghostot, a titkosított csevegőappot, amit az olasz maffia is használt

Legfontosabb

2024. szeptember 25. – 23:45

Lekapcsolták a Ghostot, a titkosított csevegőappot, amit az olasz maffia is használt
A Kraken hadművelet során őrizetbe vett férfit kísérnek egy ausztráliai helyszínen – Fotó: Australian Federal Police

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál rendőrségnek nagy fogása volt a héten: európai kollégáik segítségével, két év munka árán nagy nehezen feltörték a Ghost csevegőapp halálbiztosnak tűnő titkosítását. Az applikációt több száz bűnöző, köztük motoros bandák és az olasz maffia tagjai is használták. A titkosítás feltörése után legalább ötven bűnözőt füleltek le, az akció során Kanadában, Svédországban, Írországban és Olaszországban is letartóztattak embereket.

A Ghostot a gyanú szerint az Ausztráliában élő, most 32 éves Jay Je Yoon Jung fejlesztette. A minden szempontból átlagosnak tűnő fiatalember a szülei házából működtette a platformot. Az app kilenc év alatt a globális bűnözés fontos üzenőfelületévé vált, a drogcsempészettől kezdve a családon belüli erőszakon át a gyilkosságokig volt itt szó mindenről. A fejlesztőt, akit a rendőrség kedden hajnali négy körül tartóztatott le az otthonában, bíróság elé állíthatják, de még az ausztrál rendőrségnek is lesz magyaráznivalója a bíróságon az akció miatt.

A Ghost nem egy átlagos, könnyen letölthető chatapplikáció, mint a WhatsApp vagy a Signal. Az egyik különlegessége, hogy készülékkel együtt lehet csak megszerezni, és majdnem egy évtizeden át feltörhetetlennek tartották. Jung még 23 évesen, kilenc évvel ezelőtt hozta létre a hálózatot. Az ausztrál rendőrség szerint a fiatalember tipikus „kocka” volt, aki a letartóztatásáig a szüleivel élt, és nem került soha a rendőrség látókörébe.

Az ausztrál rendőrség (AFP) szerint Jung 2017-ben kifejezetten bűnügyi célokra fejlesztette ki az alkalmazást. A férfi iPhone-okat barkácsolt át egyénileg, majd ezeket viszonteladók segítségével árulta 2350 ausztrál dollárért (kb. 560 ezer forint). A telefonokhoz hat hónapos előfizetés járt a Ghosthoz, valamint technikai támogatás is, amit szintén Jung nyújtott.

Az előfizetőknek, természetesen fű alatt, feltörhetetlen hálózatként reklámozták a Ghostot. A megpiszkált készülékek három különböző titkosítási módszert is használtak. Jung külön kóddal biztosította, hogy a telefon az összes üzenetét megsemmisítse, ha kell. Nem véletlenül figyelt fel a platformra a szervezett bűnözés. Az évek során az app szép lassan elterjedt, egyre több előfizetőt gyűjtött be. Fennállása alatt Jung több mint 7200 telefont buherált meg és adott el az applikációval együtt, írja a Guardian. Jung letartóztatásáig 376 aktív eszköz volt a szigetországban, ami fel tudott kapcsolódni a Ghostra.

Ez alapján nem meglepő, hogy a hatóságok is felfigyeltek az applikációra. Ausztrália 2022-ben csatlakozott az Europol által vezetett, a Ghostot célzó globális munkacsoporthoz és a Kraken hadművelethez. Kiberbiztonságért felelős francia tisztek több éven keresztül segítették a munkacsoportot a titkosított kommunikáció dekódolásában. Ian McCartney, az ausztrál szövetségi rendőrség rendőrfőnök-helyettese szerint ezzel a franciák „betették a lábukat az ajtón”.

2024 márciusára az ausztrál rendőrség új technológiai megoldást dolgozott ki a platform elérésére és az eszközök titkosításának feloldására. „Gyakorlatilag megfertőztük az eszközöket, ami lehetővé tette számunkra, hogy hozzáférjünk a tartalmukhoz” – mondta McCartney. Azokat a frissítéseket is át tudták írni, amiket Jung fejlesztett az alkalmazáshoz.

Az ausztrál rendőrség szerint március óta 125 ezer üzenetet és 120 videóhívást nyálaztak át, vagy hallgattak meg. Ennek köszönhetően az elmúlt fél évben 50 gyilkosságot, emberrablást vagy súlyos bántalmazást sikerült megakadályozni, mondta Kirsty Schofield rendőrfőnök-helyettes. Egy alkalommal nyomozóik olyan képet találtak az üzenetek között, amin egy ember fejéhez pisztolyt szorítottak. „Egy óránk volt rá, hogy reagáljunk erre a fenyegetésre, és átadjuk az információt a helyi társszerveinknek” – mondta. A képen szereplő embert kimentették.

„Több száz bűnöző, köztük az olasz szervezett bűnözés, motoros bandák tagjai, közel-keleti szervezett bűnbandák és a koreai szervezett bűnözés használta a Ghostot Ausztráliában és a tengerentúlon tiltott kábítószerek behozatalára és gyilkosságok megrendelésére” – összegezte az újságíróknak Ian McCartney.

30 másodpercbe telt a razzia

A Kraken hadművelet során, amit az Europol vezetett, világszerte 51 gyanúsítottat tartóztattak le. Csak az ausztrál rendőrség négy ausztrál államban 38 gyanúsítottat tartóztatott le az elmúlt napok razziái során. További tizenegy embert vettek őrizetbe Írországban, egyet Kanadában és egyet Olaszországban, ők az olasz Sacra Corona Unita maffiacsoporthoz tartoznak, írta a BBC. A fegyverek és több mint 1 millió euró készpénz mellett hétfőn Írországban egy teherautót is lefoglalt a rendőrség, amiben egy mázsa kokaint találtak. A zsákmány értéke kb. 7 millió euró lehet.

Az ausztrál letartóztatottak közül sokan főleg drogcsempészettel és drogkereskedelemmel foglalkoztak. Egyes bűnszervezetek csak 2024 januárja és júniusa között 128 kilogramm metamfetamint, kokaint és MDMA-t adtak-vettek a Ghoston keresztül.

A Kraken hadműveletben lefoglalt kábítószer – Fotó: Australian Federal Police
A Kraken hadműveletben lefoglalt kábítószer – Fotó: Australian Federal Police

De a helyi rendőrség szerint egy olyan felhasználót is letartóztattak Sydney-ben, aki terrorcselekményt tervezett. A tavaszra tervezett támadással a hatóságokat akarták megzsarolni, hogy vonják vissza a vádemelést egy büntetőügyben. A 31 éves férfi a rendőrség szerint egy bűnszövetkezet tagja, ő fegyverek és gránátok beszerzéséről társalgott, de 42 kilogramm kokaint is be akart csempészni Ausztráliába.

Természetesen az applikáció fejlesztője sem úszta meg. Jungra a szülei házában csaptak le. A rendőrség számára különösen fontos volt, hogy azonnal házkutatást tartsanak, minél több információt szedjenek össze a hálózat működéséről. A hatóságoknak állításuk szerint 30 másodpercbe telt, hogy letartóztassák Jungot és lefoglalják a technikai eszközeit, úgyhogy ezek a bizonyítékok akár további letartóztatásokhoz is vezethetnek a jövőben. A Ghost hálózatából is sikerült fülön csípni két férfit, akik a telefonok viszonteladásával foglalkoztak. Közben az ausztrál rendőrök leállították az applikáció működését is, a nyomozás lezárása után pedig teljesen fel is számolják.

Jungot szerdán állították bíróság elé Sydney-ben, többek között bűnszervezet támogatása és bűncselekményből származó haszonszerzés vádjával. Jung nem tett vallomást. Nem kérte óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését sem, így a börtönben fogja megvárni, hogy ügye novemberben újra bíróság elé kerüljön.

Lehetséges azonban, hogy az ausztrál rendőrségnek is felelnie kell majd a bíróságon, írta a Guardian. Az ausztrál szövetségi rendőrségnek az FBI-jal karöltve volt már dolga hasonló titkosított applikációval, de az ANOM nevű alkalmazást ők maguk fejlesztették, hogy aztán trójai falóként bűnbandák rendelkezésére bocsátva belülről buktathassák le a szervezett bűnözőket. Az ausztrál rendőrségnek aztán a bíróságon kellett bizonyítania, hogy jogszerűen fejlesztették ki az ANOM-ot információszerzésre. McCartney szerint a Kraken hadművelet azonban más: az ANOM-mal ellentétben a Ghost már létezett, ők pedig „csak” feltörték a titkosítást.

„Hogy számonkérnek-e majd minket a bíróságon? Bizonyára így lesz, de azt hiszem, ez a szakmánk része”

mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!