Zelenszkij: Putyin annyi nemzetközi szabályt sértett meg, hogy nem fog önmagától leállni

2024. szeptember 24. – 23:31

Zelenszkij: Putyin annyi nemzetközi szabályt sértett meg, hogy nem fog önmagától leállni
Fotó: Bryan R. SMITH / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lecsillapítani, Oroszországot békére kell kényszeríteni – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az MTI összefoglalója szerint.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök annyi nemzetközi előírást és szabályt sértett meg, hogy nem fog önmagától leállni, Oroszországot csakis kényszeríteni lehet a békére, és pontosan erre van szükség, Oroszország békére kényszerítésére a háború egyetlen agresszoraként, az ENSZ Alapokmányának egyetlen megsértőjeként” – mondta Ukrajna elnöke. Hozzátette:

„Egy napon majd ebben a teremben biztosan azt fogják mondani, hogy véget ért Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúja. Nem befagyva, nem kikényszerítve, nem elfeledve, hanem valóban vége.”

Zelenszkij szerint „mindez nem azért fog megtörténni, mert valakinek elege lett a háborúból, vagy valaki elcserélt valamit Putyinnal. Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúja azért fog véget érni, mert az ENSZ Alapokmánya működik. Működnie kell. Ukrajna jogának az önvédelemre érvényesülnie kell” – mondta az ukrán államfő.

Korábban Joe Biden amerikai elnök a Nyugat Ukrajna mögötti kiállásának fenntartását szorgalmazta az ENSZ Közgyűlésében mondott felszólalásában. Az ENSZ Közgyűlés ülésszaka csúcsszintű általános vitájának megnyitóján mondott beszédében óva intett a nyugati szövetségesek kifáradásától, és a fegyveres konfliktusban a kijevi vezetés támogatásának folytatására szólított fel.

Az ENSZ közgyűlés keddi ülésnapján Brazília is bemutatta Kínával közös béketervét, amit Zelenszkij elnök korábban destruktívnak nevezett és elutasított.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!