A Vatikánhoz hasonló államot hoznának létre Albánia fővárosában

2024. szeptember 23. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Vatikán mintájára pár hektáros „szuverén államot” alakítanának ki a bektási muszlimoknak Albánia fővárosában, Tiranában, amivel amivel a mérsékeltséget, a toleranciát és a békés együttélést szeretnék előmozdítani, írja az MTI. Ezt Edi Rama albán miniszterelnök jelentette be az ENSZ közgyűlése előtt New Yorkban.

A 2,4 milliós albán népesség nagyjából fele muszlim vallású, a másik 50 százalékot katolikus és ortodox keresztények, illetve egyéb kisebb vallási közösségek követői képezik. A bektási rend követői az albániai muszlimok mintegy 10 százalékát teszik ki a legutóbbi népszámlálás adatai szerint.

Edi Rama beszédében azt mondta, hogy Albánia számos zsidó embernek nyújtott menedéket a második világháború idején, és afgánokat is befogadott a tálibok három évvel ezelőtti hatalomra kerülése után. Albánia adta a világnak Teréz anyát is, aki „az emberiség iránti szeretetet testesítette meg”, mondta. „Teréz anya arra tanított minket, hogy nem tudunk mindannyian nagy dolgokat véghez vinni, de mindannyian megtehetünk kisebb dolgokat, nagy szeretettel. Ez inspirál minket arra, hogy a bektási rendnek szuverén államot biztosítsunk Tiranában.”

A bektási rend közleménye szerint az elképzelt állam a Vatikánéval megegyező önállóságra tehetne szert, Albániától függetlenül, saját maga rendelkezhet majd vallási és közigazgatási ügyekben.

A bektási rend gyökerei egészen a 13. századig, az Oszmán Birodalomig nyúlnak vissza. Politikai jelentőségre tettek szert a 15. században, amikor a rend tagjai irányították a szultánt szolgáló janicsárokat. A Török Köztársaság megalapítása után Kemal Atatürk számos vallási intézményt betiltott, és a bektási muszlimok Albániába települtek át, ahol hamar a politikai életben is szerepet vállaltak. A bektási rend tagja volt Ismail Qemali, az albán nemzeti mozgalom kiemelkedő alakja is, aki 1912-ben kikiáltotta Albánia függetlenségét .

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!