A leghíresebb japán macskasziget végét jelenti, hogy bizony öregszenek a cicák is

2024. szeptember 22. – 18:45

A leghíresebb japán macskasziget végét jelenti, hogy bizony öregszenek a cicák is
Aosima 2015-ben, a macskák sterilizálása előtt – Fotó: Kazuyuki Ono / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Japán több olyan szigetéről is híres, ahol nagyszámú macskapoluláció tengeti hétköznapjait, az egyik leghíresebb szigetről azonban előbb-utóbb eltűnnek a nyarvogik. Aosima szigetén hat éve nekiláttak mind a 130 kóbor bundás sterilizálásnak, így azóta nem is született egyetlen cicmarek sem. Akkor 13 lakos élt a szigeten, ma már csak öten vannak. Ráadásul ők is idősek, átlagéletkoruk 75 év.

A cicáké pedig hét év, így néhány év múlva csökkenésnek indul a kolónia létszáma, ez pedig a macskasziget végét is jelenti majd.

A leghíresebb lakos a szigeten a Macskamama néven ismert 73 éves nő, nagyrészt ő gondoskodik az állatokról, sőt a turisták miatt még a macskaürüléket is minden nap eltakarítja a girnyikék után a fél négyzetkilométeres sziget útjairól. Amikor a rossz idő miatt kevesebb a turista, a cicukáknak is kevesebb a leeső potyafalat, ezért Macskamama nagy tételben zsákol be eleséget, hogy senki se éhezzen.

1960-ban még 655-en lakták a szigetet, de azóta szinte mindenki átköltözött a szárazföldre, így a szigetet ellepték a hátrahagyott házakból a kóbor tappancserek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!