Szigorított biztonsági intézkedésekkel indul az Oktoberfest

2024. szeptember 21. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Fokozott biztonság mellett nyílt meg szombaton a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja, írja a The Local. A fokozott biztonsági intézkedésekre a közelmúltban zajló, dzsihadistáknak tulajdonított németországi támadások miatt volt szükség.

„A lehető legbiztonságosabbá tesszük az Oktoberfestet” – idézi az RFI Dieter Reiter müncheni polgármestert, aki az október 6-ig tartó, 189. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény előtt szólalt meg.

Az Oktoberfest tavaly több mint hétmillió látogatót vonzott, akik összesen 6,5 millió liter sört fogyasztottak el. Az idei évben a szigorított rendőrségi védelemre a az utóbbi időben megszaporodott szélsőséges támadások miatt van szükség, ilyen volt például a múlt hónapban Solingenben történt halálos késes támadás is. Ezzel kapcsolatban a rendőrség letartóztatott egy szír férfit, aki állítólag az Iszlám Állam nevében cselekedett, három embert ölt meg és nyolcat megsebesített.

A hónap elején Münchenben is történt incidens, a rendőrség agyonlőtt egy férfit, aki tüzet nyitott rájuk és a város izraeli konzulátusára. Christian Huber, a müncheni rendőrség igazgatója megnyugtatta a bajor állam fővárosába tartó vendégeket, hogy az Oktoberfest a „legbiztonságosabb fesztivál Németországban, sőt, lehet, hogy világszerte is”.

Az általános fenyegetettség szintje megemelkedett, de semmi jel nem utal arra, hogy a müncheni fesztivál célpont lenne, mondta Huber.

Az Oktoberfest több mint két évszázados rendezvény, több válság idején nem tartották meg, például a kolerajárványok, Napóleon bajorországi inváziója, mindkét világháború és a Covid-járvány idején sem.

Az eseményt eredetileg októberben tartották egy királyi esküvő megünneplésére, de aztán egy hónappal előrehozták, hogy kihasználják a késő nyári időjárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!