Több finanszírozást adnának az EP-képviselők a természeti katasztrófákra való felkészülésre

2024. szeptember 19. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Az EP-képviselők az Ausztriát, Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot, Németországot, Romániát és Szlovákiát sújtó pusztító árvizekről szóló állásfoglalásukban, amelyet csütörtökön kézfeltartással fogadtak el, elégedetlenségüket fejezik ki az uniós polgári védelmi mechanizmus költségvetésének legutóbbi csökkentése miatt” – írja az Európai Parlament oldala a friss EP-s állásfoglalásról.

Állásfoglalásukban az EP-képviselők elegendő és magasabb szintű finanszírozást kérnek a természeti katasztrófákra való felkészülés növelése és a kapacitásépítés javítása érdekében. Azt is szeretnék, ha az EU Szolidaritási Alapja „összemérhető lenne az Európában bekövetkező természeti katasztrófák növekvő számával és súlyosságával”. Sürgették az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsák fel az érintett országok finanszírozásának mozgósítását. Azt is kérik, hogy más technikai és pénzügyi támogatás, például kohéziós politikai eszközök is álljanak rendelkezésre.

Hosszabb távon több uniós beruházást is sürgetnek a regionális és helyi ellenálló-képesség kiépítésére. Követelik azt is, hogy a jövőbeli uniós kohéziós politika még inkább összpontosítson az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére és az alkalmazkodásra.

Állásfoglalásuk szerint a képviselők szeretnék, ha a Bizottság a lehető leghamarabb előterjesztene egy európai klímaadaptációs tervet, amely konkrét jogalkotási javaslatokat tartalmazna. A cél az EU ellenálló-képességének megerősítése, az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás, illetve a felkészüléssel, tervezéssel és a határokon átnyúló együttműködéssel kapcsolatos nemzeti intézkedések összehangolása lenne. A képviselők kiemelték, hogy sürgős beruházásokra van szükség az árvízkezelés és az árvízkockázatok megelőzése terén is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!