Erdőtűz tombol Portugáliában, legalább ketten meghaltak

2024. szeptember 17. – 12:14

Erdőtűz tombol Portugáliában, legalább ketten meghaltak
Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább két ember meghalt hétfőn a Közép- és Észak-Portugáliában dúló erdőtüzekben, amely miatt több falu lakosait is evakuáltak a hatóságok. A helyzet az északnyugati Aveiro körzetben volt a legveszélyesebb, ahol az erdőtűz Albergaria-a-Velha városának szélét is elérte, és több ház is leégett – írta a polgármester tájékoztatása alapján a Reuters és az Al Jazeera.

Az ország polgári védelmi hatósága szerint a hétvégén az északi Aveiro régióban kitört tűzvészekben 12 tűzoltó sebesült meg, köztük kettő súlyosan, és mintegy 70 lakosnak kellett elmenekülnie otthonából.

A rendőrség tájékoztatása szerint a rendőrök egy férfi maradványait is megtalálták, ő feltehetően egy közeli erdészeti vállalatnál dolgozott. A polgári védelmi szolgálat tájékoztatása szerint egy másik ember szívrohamban meghalt, ketten pedig súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

A hatóságok elmondták, hogy 12 vízibombázó repülőgépet is bevetettek, és legalább 20 helyen oltottak országszerte, mintegy ötezer tűzoltó dolgozott folyamatosan. Közben a portugál kormány további nyolc repülőgépet kért az Európai Bizottságtól a RescEU uniós polgári védelmi mechanizmus keretében. Két gép Spanyolországból, kettő Franciaországból, kettő pedig Görögországból érkezik – értesült a Reuters a fejleményekről.

A portugál tüzek valószínűleg a mostaninál is rosszabbak lesznek a szokatlanul száraz idő és a 70 km/h-s széllökések miatt – mondta Andre Fernandes nemzeti katasztrófavédelmi és polgári védelmi parancsnok. A hatóságok úgy tervezik, hogy fenntartják az aktuális vörös riasztási státuszt Portugália szárazföldi részén.

A súlyosan érintett Albergaria-a-Velha polgármestere, Antonio Loureiro újságíróknak, azt mondta, hogy a településen a tűz végül négy házat ért el, és még további 20-at fenyeget, mivel a 25 ezer lakosú város ipari és lakónegyedében tombolt.

Portugáliában és a szomszédos Spanyolországban a szokásosnál kevesebb erdőtüzet regisztráltak az év esős kezdete után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!