Norvégiában már több elektromos autó van az utakon, mint benzines

2024. szeptember 17. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Norvégia az első ország a világon, ahol az aktív autóflottában már több elektromos jármű van, mint benzines – jelentette be az ország közlekedési hivatala. Ezt némileg árnyalja, hogy a 753 ezer regisztrált benzines és 754 ezer elektromos autó mellett közel egymillió dízeles jármű is járja a norvég utakat, de ettől még fontos mérföldkő ez az elektromos átállásban. Ironikus módon Norvégia nagy olajtermelő ország, és az ebből befolyó óriási bevételek miatt engedheti meg magának, hogy az állam jelentős kedvezményekkel segítse az elektromos autók terjedését.

Az új autók eladásaiban már jó ideje dominálnak az elektromosak, de még sok idő kell, hogy a használt benzinesen kikopjanak az aktív autóflottából. A legutóbbi, 2024 augusztusi adatok szerint egyébként az országban eladott új autók 94%-a volt elektromos, a legnépszerűbb modell a Tesla Model Y volt. Az ország azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2025-től már csak elektromos autókat adjanak el.

A norvég sikersztori erős kontrasztot mutat azzal, hogy Európában amúgy eléggé megtorpant az elektromos autók diadalmenete, és 2023 vége óta csökkennek az eladások (jelenleg az összes újautó-eladás 12,5%-át teszik ki).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!