Újra pert nyert egy dalszerző Donald Trump ellen

2024. szeptember 15. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kártérítést kell fizetnie Donald Trumpnak Eddy Grant londoni énekes számára, amiért engedély nélkül használta fel Electric Avenue című dalát, írja a BBC. Grant azért perelte be a volt amerikai elnököt, mert egy 2020-as kampányvideójában felhasznált a dalából 40 másodpercet. A videót 13,7 millió alkalommal nézték meg, mielőtt leszedték X-ről.

Egy manhattani bíró úgy ítélte meg, hogy Trump megsértette Grant szerzői jogait, amikor felhasználta az 1983-ban kiadott dalt. Trumpnak fizetnie kell az okozott károkért, valamint Grant ügyvédi költségeit is fedeznie kell.

Az énekes és Trump jogi vitája 2020-ban kezdődött, akkor Grant tanácsadója, Wallace E. J. Collins írt Trump kampánycsapatának. Trump a bíróságon azzal védekezett, hogy az X lehetővé teszi jogvédett művek használatát bizonyos helyzetekben. John G. Koeltl bíró ezt az érvet visszautasította.

Brian D. Caplan, Grant ügyvédje azt mondta a Business Insidernek: a politikusok nem állhatnak a törvények felett, és ezt most a bíróság is megerősítette.

A hónap elején egy amerikai bíró elrendelte, hogy Trump nem használhatja a kampánya során a Hold On, I’m Coming című dalt, mivel a dal társszerzőjének, Isaac Hayesnek a családja beperelte miatta. Több tucat másik előadó tiltakozott korábban az ellen, hogy Trump önkényesen felhasználja a dalaikat, köztük az Abba, a Foo Fighters, Celine Dion és Johnny Marr is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!