Legalább kéttucatnyi nőt zaklathatott szexuálisan Franciaország egykori sztárpapja

2024. szeptember 14. – 08:28

Legalább kéttucatnyi nőt zaklathatott szexuálisan Franciaország egykori sztárpapja
Pierre abbé – Fotó: Mychele DANIAU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább két tucat nőt zaklathatott vagy bántalmazhatott szexuálisan Franciaország egykori katolikus sztárpapja, Henri Antoine Grouès, vagyis Pierre abbé, írja a The New York Times.

Pierre abbé főleg a hajléktalanság ellen küzdött Franciaországban, emiatt annyira ünnepelték őt, hogy a tévénézők egyszer minden idők harmadik legnagyobb francia személyiségének választották. Utcákat, iskolákat és közparkokat is elneveztek róla. 2007-ben, 94 éves korában halt meg.

Most viszont több friss jelentés arról ír, miszerint Pierre abbé az 1950-es és a 2000-es évek között nőket zaklatott, többnyire Franciaországban, de néha külföldön is. A vádakat maguk az érintett nők, a családtagjaik vagy tanúk fogalmazták meg.

Egy nő azt állította, hogy az 1970-es évek közepén, amikor ő 8 vagy 9 éves volt, Pierre abbé fogdosta és megcsókolta őt. Egy másik azt mondta, hogy 1989-ben arra kényszerítette, hogy nézze, ahogy maszturbál, és hogy orálisan kielégítse. Egy harmadik nő szerint az 1990-es évek elején Pierre abbé azután bántalmazta őt, hogy megkérte, segítsen neki lakhatást találni. A jelentés nem nevezi meg a nőket, csak annyit ír róluk, hogy vannak köztük olyanok, akik hozzá közel álló családok tagjai, vagy épp olyanok, akikkel a volt pap a jótékonysági szervezeteinél találkozott.

Az Abbé Pierre Alapítvány közölte, hogy megváltoztatja a nevét, és az általa alapított Emmaüs jótékonysági szervezet is eltávolítja a nevét a logójából. A franciaországi Nancy városa pedig eltávolítja azt az emléktáblát, amit pár hónapja tettek ki a tiszteletére.

Ferenc pápa minderről úgy nyilatkozott, nem tudja, a Vatikán mikor szerzett tudomást Pierre abbé visszaéléseiről, de „minden bizonnyal a halála után”. A pápa szerint „Pierre abbé olyan ember volt, aki sok jót tett, de bűnös is volt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!